Štite kožnu barijeru

Evo kako da sigurno koristite kombinaciju niacinamida i retinola

Autor: Žene.ba
Evo kako da sigurno koristite kombinaciju niacinamida i retinola
Foto: Ilustracija

Retinol i niacinamid predstavljaju neosporne junake u borbi protiv starenja kože. Njihova učinkovitost ne može se osporiti. No, kako postići najbolje rezultate kombinujući retinol i niacinamid?

Da li je sigurno koristiti niacinamid i retinol zajedno?

Nisu svi sastojci za njegu kože kompatibilni, no sretan izuzetak čine niacinamid i retinol. U stvarnosti, smatra se da je njihova kombinacija izuzetno korisna, nudeći niz prednosti za njegu kože.

Koje dobrobiti možemo očekivati kada kombinujemo upotrebu retinola i niacinamida?

Upotreba niacinamida i retinola zajedno može pružiti brojne prednosti. Ovo vrijedi i kada se nalaze u istom proizvodu te kada se kombinuju u istoj rutini njege kože. Istraživanje provedeno 2017. godine ukazuje da krema koja sadrži retinol i hidratantne sastojke, uključujući niacinamid, izaziva manje iritacija. To ukazuje na to da, ukoliko koristite proizvod koji uključuje i niacinamid, koji štiti kožnu barijeru, možete iskusiti prednosti retinola uz manje nuspojava. Istraživanja također ukazuju da formule koje kombinuju niacinamid i retinol mogu poboljšati tonus kože i znakove starenja, kao što su pokazale istraživanja iz 2016. i 2012. godine. Osim toga, proučavanje upotrebe retinola, niacinamida i 7-dehidrokolesterola zajedno pokazalo je sigurnost i učinkovitost u tretiranju akni.

Kako koristiti retinol i niacinamid za najbolji učinak protiv starenja?

Retinol i niacinamid mogu se kombinovati u jednom proizvodu, što može biti jednostavnije i praktičnije. Međutim, također je moguće kupiti zasebne proizvode koji sadrže ove sastojke i koristiti ih paralelno. Ako se odlučite za korištenje niacinamida i retinola u različitim proizvodima, preporučuje se prvo nanositi niacinamid, a zatim retinol. Prvo korištenje niacinamida može pomoći u zaštiti kože od potencijalnih iritacija uzrokovanih retinolom. Bez obzira na to koristite li ovu kombinaciju u istom proizvodu ili zasebno, važno je uvijek slijediti upute proizvođača i ne nanositi proizvod češće nego što je preporučeno.