Praškasti ili u spreju?

Evo nekoliko sjajnih opcija umjesto uobičajnih SPF krema

Autor: Žene.ba
Evo nekoliko sjajnih opcija umjesto uobičajnih SPF krema
Foto: Ilustracija

Zaštita od sunca igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože, sprečavanju preranog starenja i drugih štetnih učinaka UV zraka. Dok su tradicionalne kreme za sunčanje dobro poznate, postoje i inovativni oblici zaštite koji nude dodatnu udobnost i praktičnost. 

Ako preferirate nešto drugačije od klasičnih krema ili želite isprobati nove opcije, ovdje su neki od najboljih proizvoda u prahu, sticku i spreju koji sadrže SPF.

SPF u prahu

SPF proizvodi u prahu pružaju niz prednosti, posebno za osobe s masnom kožom ili one koje vole mat završetak. Često se formuliraju s mineralnim filterima poput cink oksida ili titan dioksida, koji reflektuju UV zrake. Praškasti proizvodi se lako nanose i ne ostavljaju masni trag, što ih čini idealnima za masnu i kombinovanu kožu te za nanošenje preko šminke tokom dana. Kao i kod svih SPF proizvoda, važno je redovno ih nanovo nanositi, posebno nakon znojenja ili kupanja.

SPF u sticku

Proizvodi u sticku postaju sve popularniji zbog svoje praktičnosti i precizne primjene. Često su formulisani s kremastim teksturama koje se lako razmazuju. Stickovi su pogodni za nošenje u torbi ili džepu, što ih čini savršenima za putovanja i brzo nanošenje na specifične dijelove lica poput nosa, ušiju i oko očiju.

SPF sprejevi su također vrlo popularni zbog jednostavne primjene, posebno za ljude koji vole aktivnosti na otvorenom. Idealan su izbor za brzo nanošenje na cijelo tijelo, omogućujući lak pristup teško dostupnim mjestima poput leđa. Ovi sprejevi obično ostavljaju lagani i nemasni sloj na koži.

Bez obzira na oblik koji odaberete, važno je redovno i pravilno nanositi SPF kako biste osigurali optimalnu zaštitu od štetnih UV zraka. Zapamtite, najbolji SPF je onaj koji ćete koristiti s kontinuitetom i u skladu s uputama.