Jednostavni trikovi

Kako postići efekt "staklene kože"? Donosimo savjete za postizanje željenog sjaja

Autor: Žene.ba
Kako postići efekt "staklene kože"? Donosimo savjete za postizanje željenog sjaja
Foto: Ilustracija

Izraz "staklena koža" već neko vrijeme uživa popularnost u svijetu ljepote, ali šta tačno znači? Potekao je iz Koreje kao proizvod K-beauty filozofije koja naglašava prirodan, izrazito hidratiziran i sjajan izgled koji podsjeća na staklo. Za postizanje tog dojma važno je uključiti dodatne korake u beauty rutinu kako biste lako postigli željeni efekt.

Iako je izraz staklena koža proizašao iz Koreje, postizanje sjajne i staklaste kože oduvijek je bio jedan od imperativa ljepote. No, važno je naglasiti da staklena koža ne zagovara besprijekoran ten bez ikakvih nepravilnosti, već teži postizanju njezinog najzdravijeg stanja. Neki od trikova za to uključuju usvajanje zdravih životnih navika, dovoljno sna, uravnoteženu prehranu, smanjenje stresa, ali također je od izuzetne važnosti i pravilan pristup njezi kože.

Savjeti za efekat 'staklene kože'

Dvostruko čišćenje lica

Dvostruko čišćenje, poznato i kao "double cleanse", popularna je i učinkovita metoda uklanjanja ostataka šminke i nečistoća s kože. Ovaj postupak uključuje upotrebu dva različita proizvoda - uljnog čistača i klasičnog gela ili pjene na bazi vode. Uljni čistač koristi se kako bi potpuno uklonio šminku i nečistoće s kože, dok se zatim klasičan čistač na bazi vode koristi kako bi se završilo čišćenje i dovršila metoda "double cleanse". Za osobe s suhom kožom preporučuje se upotreba hidratantnog čistača na bazi vode, s obzirom na to da je hidratacija ključna za postizanje sjajnog izgleda staklaste kože. S druge strane, ako imate sklonost aknama, čistač sa salicilnom kiselinom može biti bolji odabir.

Piling

Preporučuje se napraviti piling kože jednom do dva puta sedmično kako bi se uklonile odumrle stanice i potstaklo zdravo disanje kože. Ovaj postupak pomaže koži da bolje reflektuje svjetlost, doprinoseći željenom staklastom izgledu. Važno je odabrati vrstu pilinga skladno stanju kože. To može uključivati blage varijante s aktivnim keratolitikom, poput salicilne kiseline, ili čak jače hemijske pilinge, no potrebno je koristiti ih s oprezom.

Hidratacija

Hidracija kože ključna je stavka koju nikako ne smijete preskočiti, a osim klasične kreme, potrebno je nanijeti i različite tonike, serume, vodice… Ovisno o tome koliko vam je koža suha, potencijalno je potrebno i dvostruko korištenje određenih proizvoda, no u tom slučaju pustite određeni broj sati razmaka kako bi koža apsorbirala sastojke.

SPF zaštita

Svjesni smo činjenice da izlaganje suncu može imati brojne negativne posljedice na našu kožu, ne samo u pogledu općeg zdravlja već i u estetskom smislu jer može rezultirati preranim starenjem. Osim toga, izlaganje suncu može potaknuti pojavu mrlja i hiperpigmentacije, čime koža izgleda znatno lošije i jednostavno nezdravo. Stoga je upotreba proizvoda sa zaštitnim faktorom (SPF) neophodna mjera prevencije za očuvanje zdravlja i mladolikosti kože te je važno naglasiti ono što mnogi i dalje zaboravljaju – SPF treba primjenjivati svakodnevno, neovisno o godišnjem dobu ili vremenskim uslovima.