Ljepota

Kako promjene hormona utječu na vašu kosu?

Autor: Žene.ba
Kako promjene hormona utječu na vašu kosu?

Bez obzira radi li se o kontracepcijskoj piluli, o prijelazima koje naša tijela prolaze u srednjim godinama ili samo o onome vremenu u mjesecu kada nas čak i oglasi natjeraju da plačemo, svi smo iskusili čudne utjecaje koje hormoni imaju nas.

Dok utjecaj hormona često razmatra samo kada je u pitanju izbijanje nepravilnosti na licu, bol u leđima i promjenjiva raspoloženja, hormoni, također, igraju ulogu u određivanju zdravlja i kvalitete i snage naše kose.

Prirodni pomaci naših hormona, kroz naše živote, mogu donijeti korist i štetu. Kod kose promjena hormona može uzrokovati pojavu valova u trudnoći ili prorjeđivanja i krhkosti uzrokovane stresom.

Evo što možete očekivati u svakoj fazi svoga života.

U 20-ima

Usprkos tjeskobi uzrokovanoj napretkom u  karijeri, burnih međuljudskih odnosa i kasnih noći, vaše razine hormona trebale bi biti poprilično stabilne u vašim dvadesetima. Jedna od stvari čiji se učinak često vidi u dvadesetim godinama su kontracepcijske pilule.Zdravlje kose je u velikoj mjeri određeno pravilnom ravnotežom estrogena, progesterona i testosterona, a kontracepcijske pilule mogu utjecati na te razine.

Iako je gubitak kose u većoj mjeri povezan s postmenopauzalnim ženama, može se dogoditi bilo kada nakon puberteta.  Iako učinak pilule nije velik, sve što povećava količinu testosterona ima potencijal utjecati na rast vaše kose, stoga je vjerojatno da će vrsta kontracepcijske pilule poput Yasmina koja djeluje kao blokator androgena uzrokovati stanjivanje.

Još jedan čimbenik mogu biti usponi i padovi vašeg ciklusa. Možda ćete primijetiti da vam se kosa brže masti kada ste predmenstrualni, baš kao i vaša koža. Na vašu će kosu više će utjecati čimbenici načina života kao što su stres, eksperimentalne prehrambene navike i općenito iscrpljenost u vašim 20-ima. Ali, ako imate problema koji traju dulje od dva mjeseca,  preporučuje se posjetiti stručnjaka.

U 30-ima

Niti jedno iskustvo prelaska na tridesete nije isto, što dokazuje prilično širok spektar hormonskih mogućnosti. Ako ste uspjeli proći kroz svoje dvadesete bez ikakvih promjena u vašoj kosi, velika je vjerojatnost da će se to desiti u vašim tridesetima. Možda ćete dobiti i prvih nekoliko sijedih vlasi, što vas može potaknuti da češće farbate kosu, što će dovesti do oštećenja.

S druge strane, možete postati žrtvom dominacije estrogena . Naime, ako imate previše estrogena u odnosu na progesteron, razvija dominaciju estrogena koja može uzrokovati ispadanje kose.

Ako zatrudnite u tridesetim godinama (ili, u bilo kojoj dobi), porast estrogena i progesterona može učiniti kosu veličanstveno raskošnom i gustom, osobito u posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće. U osnovi, povećanje razine hormona vašu kosu drži u anogenu, ili fazi rasta.

Nakon porođaja ili nakon što prestanete dojiti, 50% žena doživljava osjećaj kataklizmičkog gubitka kose, ali to je samo rezultat toga što se dugo nisu gubile kosu i trebao bi prestati nakon par mjeseci.

U 40-ima

Vaše četrdesete donose mješovitu vreću. Mogli biste postati pred menopauzalni što znači smanjenje estrogena i progesterona.S manjim brojem progesterona i estrogena, malo toga može spriječiti proizvodnju testosterona, što znači da se razrjeđivanje kose sve češće pojavljuje od četrdesetih godina. Ako počnete primjećivati razrjeđivanje u bilo kojoj dobi, trebate razgovarati s osobom koja najbolje poznaje vašu kosu - vašim frizerom.

Doista, većina nas bi se obratila stručnjaku tek nakon što smo razvili akutnu problematiku, ali tko god kroji i boji vašu kosu svakih osam tjedana bit će vrlo dobro upoznat sa standardnom debljinom i teksturom vaše kose i najbrže će primijetiti problem.

U 50-ima

Kada je menopauza vjerojatno u punom zamahu, među ostalim promjenama, kosa će se najvjerojatnije trajno prebaciti u fazu "odmaranja" telogena, što znači samo jednu stvar-ispadanje kose. Iako ne proizvodite višak testosterona, koji je inače odgovoran za ispadanje kose, nemate dovoljno progesterona i estrogena koji su odgovorni za održavanje kose gustom i čvrstom. Također, kako vaša kosa počinje gubiti svoj prirodni pigment, sve više je podložna oštećenjima od sunca, a i postat ćete sve sijediji.

U 60-ima i nadalje

Tu nastupa faza nakon menopauze kada ste hormonalno najstabilniji no ikada. Čimbenik koji najviše uzrokuje oštećenja kose u ovoj fazi je stres. Višak kortizola i adrenalina, koji nastaju kao posljedica stresa, povećava funkciju testosterona, što može dovesti do gubitka kose. U ovoj fazi, ako ste zabrinuti zbog krhkosti ili stanjivanja vaše kose, aktualni anti-androgeni mogu biti od pomoći. Hormonska nadomjesna terapija, ili HNL, još je jedna mogućnost koju možete razmotriti sa svojim liječnikom, kako biste pomogli svojoj kosi.

Wall.hr