Jeste li znali?

Konzumiranje mrkve može izmijeniti ton kože

Autor: Žene.ba
Konzumiranje mrkve može izmijeniti ton kože
Foto: Instagram

Mrkva je već dugo poznata kao jedna od najzdravijih namirnica koja bi trebala biti sastavni dio svakodnevne prehrane. Međutim, osim što je korisna za unutrašnje zdravlje, zanimljivo je otkriće da mrkva može imati i vanjske koristi. Naime, preparati za sunčanje na bazi mrkve već su dugo popularni zbog svoje učinkovitosti. No, jeste li znali da sama konzumacija mrkve može prirodno promijeniti ton vaše kože?

TikTokom su nedavno počeli kružiti videi u kojima kreatori opisuju svoje iskustvo s konzumacijom mrkve te tvrde da je ona promijenila podton njihove kože, dajući joj blago osunčan i zdraviji izgled. Jedna kreatorica čak tvrdi da je godinama konzumirala tri mrkve dnevno i priložila fotografije prije i poslije, na kojima je vidljiva razlika. Iako su neki skeptični zbog manipulacije filterima, istraživanja podržavaju tvrdnje TikToka - mrkva zaista može uticati na ten. Naravno, rezultati nisu odmah vidljivi- potrebno je nekoliko godina kako bi se vidjela konkretna promjena, ali prve znakove zdravije kože možete primijetiti već nakon nekoliko mjeseci.

Mrkva je iznimno bogata beta-karotenom, prekursorom vitamina A, koji je ključan za zdravlje kože. Naime, beta-karoten se u tijelu se pretvara u vitamin A koji pomaže u održavanju zdravlja kože, štiteći je od sunčevih zraka i popravljajući oštećene ćelije. Suprotno tome, manjak vitamina A može dovesti do suhe i grube kože. Isto tako, beta-karoten ima i svojstva antioksidansa koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, što smanjuje oštećenje kože uzrokovano UV zrakama. To znači da beta-karoten pruža cjelodnevnu zaštitu od UV zraka te djeluje kao prirodni SPF, no to ne znači da nije potrebno upotrebljavati i uobičajene SPF proizvode.

Nadalje, vitamin A i antioksidansi koji se nalaze mrkvi kožu pružaju divan, prirodni glow, umanjuju lučenje sebuma i blagotvorno utiču na probleme s aknama. Tome doprinosi i činjenica da mrkva sadrži velike količine vode i hidratizira kožu pružajući još puniji i zdraviji izgled. 

Neka istraživanja ističu da antioksidansi poput beta-karotena igraju ključnu ulogu u neutralizaciji oksidativnog stresa koji može oštetiti kožu. S obzirom na sve navedeno, mrkva postaje neizostavan saveznik ljepote, koji ne samo da čini kožu i ten zdravijim i ljepšim, već ima i izvrstan uticaj na cjelokupno zdravlje.

Dakle, sljedeći koraci su jednostavni - nabavite mrkve iz prirodnog uzgoja i započnite s konzumacijom tri dnevno. Posmatrajte promjene i vrlo brzo ćete uživati u brojnim blagodatima koje vam ova namirnica može pružiti!