Must try

Kultni proizvod za punije usne iz 2000-ih se vraća na velika vrata

Autor: Žene.ba
Kultni proizvod za punije usne iz 2000-ih se vraća na velika vrata
Foto: Instagram

Od korištenja olovke za usne kako bismo postigli glamurozan izgled poput Angeline Jolie, pa sve do viralnih trendova, želja za punijim usnama oduvijek je bila prisutna. Dok neki još uvijek biraju invazivne tretmane poput injekcija, sve više žena razmišlja o svojoj rutini njege kože i ljepote te se okreće manje invazivnim opcijama. Ovaj pomak potiče novu zainteresovanost za proizvodima za povećanje usana kao alternativom, nudeći mogućnost punijih usana bez potrebe za invazivnim zahvatima.

Ali šta zapravo čini "lip plumper" različitim od običnog sjaja ili balzama za usne koje obično nosimo u kozmetičkoj torbici? Iako lip plumperi sadrže slične hidratantne sastojke kao i ostali proizvodi, poput glicerina, ističu se po tome što sadrže blage iritante. Iako iritanti obično nisu poželjni u proizvodima za njegu kože, u lip plumperima oni uzrokuju proširenje krvnih žila, što daje privremeni otekli i puniji izgled usnama.

Essencijalno, preparati za "lip plumping" povećavaju hidrataciju, doslovno povećavajući količinu vode koje vaše usne mogu zadržati, a time uzrokuju proširenje krvnih žila. Hijaluronska kiselina i peptidi često se koriste kako bi potakli usne da zadrže više vlage, dok blage kiseline i sastojci poput Sichuan papra i paprike uzrokuju blago peckanje i potiču protok krvi.

Trend koji smo voljeli 2000-ih

Iako se sada podigla prašina oko ovih proizvoda, lip plumperi nisu novost u beauty svijetu. Dapače, postali su popularni još sredinom 2000-ih. Tada su ovi proizvodi bili formulisani sa sastojcima kao što su paprena metvica, mentol, cimet, đumbir i kapsaicin. Neke vrste ovih sjajeva također su sadržavale male doze pčelinjeg otrova kako bi se postigao efekt natečenosti. Iako su ti proizvodi općenito bili sigurni za korištenje, mogli su izazvati osip ako su se pretjerano koristili.

Savremene verzije ovih proizvoda ipak su prošle kroz nadogradnju. Najbolje od svega? Nude isti privremeni učinak punijih usana uz obećanje da neće previše iritirati kožu. Pitate se kako? Lip plumperi sada sadrže sastojke koji prvenstveno njeguju kožu poput hijaluronske kiseline, peptida, ceramida, glicerina te drugih biljnih ulja i maslaca. No, to ne znači da se sastojci koji mogu iritirati kožu ne koriste i danas. Stoga je važno pročitati etiketu i recenzije prije upotrebe kako biste izbjegli neželjene reakcije.

Ipak, kada je u pitanju sigurnost, za razliku od invazivnih metoda poput injekcija, lip plumperi su sigurni za svakoga. No, ako imate osjetljive usne ili kožu oko njih, preporučuje se oprez ili pričekajte dok se usne dovoljno ne oporave prije upotrebe. Kako ih najbolje nanijeti? Vrlo jednostavno - možete ih koristiti samostalno ili kao pripremni tretman prije ruža ili sjajila, odabir je vaš.