Sa sastojcima iz kuhinje

Napravite svoju DIY pastu za zube za blistav i zdrav osmijeh

Autor: Žene.ba
Napravite svoju DIY pastu za zube za blistav i zdrav osmijeh
Foto: Ilustracija

Iako možda ne razmišljate često o tome, izrada vlastite paste za zube može biti ne samo korisna već i zabavna aktivnost koja će vam osigurati svjež dah i zdrave zube. Sve što vam treba su nekoliko jednostavnih sastojaka koji su već vjerojatno dio vaše kuhinje ili kupaonice.

U današnjem svijetu sve je više interesa za ekološki prihvatljive proizvode koji mogu uštedjeti novac i smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Jedno od najnovijih područja koja su dobila pažnju su proizvodi za osobnu njegu, a posebno, pasta za zube. Mnogi od nas koriste komercijalne paste za zube koje često sadrže štetne kemikalije i aditive. No, uz nekoliko jednostavnih sastojaka, možete stvoriti pastu za zube koja je ekološki prihvatljiva i zdrava za vaše zube.

Sastojci za savršenu pastu za zube

Za početak, trebat će vam soda bikarbona, čudesni sastojak koji nije samo blagi abraziv za uklanjanje naslaga, već i pomaže neutralizirati kiselost u ustima. Zatim dolazi kokosovo ulje, koje ima snažna antibakterijska svojstva i pomaže u zaštiti vaših zubi od štetnih bakterija. Ovisno o vašim željama i potrebama, možete dodati bentonitnu glinu, koja je nježni abraziv koji pomaže u uklanjanju toksina iz usta.

Dodatni okus i koristi eteričnih ulja

Da bi vaša pasta za zube imala svježinu i ugodan okus, dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja poput peperminta, cimeta ili lavande. Ova ulja ne samo da pružaju prirodan okus pasti, već imaju i dodatna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaših desni.

Kako napraviti svoju pastu za zube

  • Pomiješajte 2 kašike sode bikarbone s 1 kašikom bentonitne gline (ako je koristite) u maloj zdjeli.
  • Lagano zagrijte 2 kašike kokosovog ulja dok ne postane tekuće, a zatim ga dodajte suhim sastojcima.
  • Temeljito promiješajte dok ne dobijete glatku pastu.
  • Dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po vašem izboru i ponovo dobro promiješajte.
  • Prebacite pastu u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte na hladnom mjestu.

Zašto isprobati DIY pastu za zube?

Osim što je izrada vlastite paste za zube ekološki prihvatljiva opcija, ona vam također omogućuje potpunu kontrolu nad sastojcima koje stavljate u usta. Možete prilagoditi recept prema svojim potrebama i preferencama, te biti sigurni da koristite samo najkvalitetnije i prirodne sastojke.