Jednostavno

Ne, nije tako teško: Evo kako možete pronaći svoj podton kože

Autor: Žene.ba
Ne, nije tako teško: Evo kako možete pronaći svoj podton kože
Foto: Ilustracija

Pronalaženje prave nijanse baze koja odgovara vašem tenu uvijek se čini kao zastrašujući zadatak. No, prema Jamie Greenberg, slavnom vizažisti, većina nas ionako ne nosi pravu boju. 

Puderi i korektori često vas navedu da odaberete nijansu na temelju vašeg podtona, posebno kada kupujete na internetu. Ali ako ne znate koji je vaš podton, to i nije od velike pomoći.

Beauty Lish objašnjava kako pronaći savršen podton, a u nastavku saznajte i kako.

Podton je boja koja se nalazi odmah ispod kože, a iako se ton vaše kože može promijeniti zbog vremenskih uslova ili izlaganja suncu, za podton to nije slučaj. Puderi se obično preporučuju za jedan od tri tipa podtona: "hladan", "neutralan" ili "topao".

Hladni podton

Oni sa hladnim podtonovima primijetit će da njihova koža ima ružičastu, crvenu ili plavu nijansu. Također, imate hladni podton ukoliko su vene oko vašeg zgloba plave ili ljubičaste, ukoliko vam srebreni nakit više laska na koži od zlata, ili vaša koža na suncu izgleda plavkasto.

Neutralni podton

Ako imate neutralne podtonove, vaša koža nije ni roza, ni crvena, niti plava ili žuta, već, negdje, između. Također, ukoliko su vene na vašim zglobovima plavo-zelene, zlatni i srebreni nakit laskaju vašoj koži, te kada pogledate svoju kožu na suncu, ona izgleda zelenkasto.

Topli podton

Oni sa toplim podtonovima primijetit će da njihova koža ima žutu, zlatnu ili breskvastu nijansu, vene na vašem zglobu su blago zelene ili maslinaste. Zlatni nakit i koža koja je žućkasta na suncu su, također, znakovi da imate topli podton.