Ljepota

Note Nutrienti - ništa ne njeguje kao priroda

Autor: Žene.ba

Fotografija Note Nutrienti.

Gdje je započeo vaš poslovni put i kako je došlo do osnivanja vlasitog biznisa?

"Mi smo diplomirani inženjeri hemije i imamo jaku osnovu za to. Samo je pitanje bilo, u proizvodnju čega? Istraživale smo i osluškivale šta bi to bilo što je prije svega korisno, kvalitetno i zanimljivo. Kako danas putem medija i društvenih mreža stalno nailazimo o temama štetnosti sadržaja proizvoda za njegu i tretiranje našeg tijela, koji sadrže pored parabena, razne sintetičke i opasne komponente, odlučile smo se za proizvodnju sapuna, kao što jednostavnijeg i što prirodnijeg sredstva za njegu našeg tijela."

Koje vrste sapuna sadrzi vas asortiman i koliko traje proces proizvodnje?

"Pravimo kuhani sapun, koji sadrži kokosovo, laneno i maslinovo ulje, sa dodatkom mirisnog ulja i raznih začina, kao što su cimet, lavanda, aktivnin ugalj. Zovemo ih piling sapuni."

Spomenili ste da vam je sapun od kozijeg mlijeka najprodavaniji, koji je postupak pripreme i kakva mu je funkcija? 

 Radi se hladnim postupkom, te na taj način, sa izostankom termičke obrade, ostaju najkvalitetniji sastojci. Poznato je da mliječna kiselina u čistom kozijem mlijeku igra ključnu ulogu u čišćenju kože, tako što eliminiše nečistoće. Kozije mlijeko može brzo da prodre kroz površinski sloj kože i da tkivu obezbjedi dovoljnu količinu hranjivih materija. Nakon miješanja, ovaj sapun mora stajati 40 dana, kako bi se postepeno izvršio proces saponifikacije. Moram istaći da je to naš najprodavaniji proizvod."

"Pored ovih navedenih proizvoda u našem asortimanu se nalazi i glicerinski sapun, koji najviše odgovara mlađoj populaciji. Pravljen od gotove glicerinske baze sa dodatkom mirisnih ulja i mineralnih boja. Jednostavan je za modeliranje, za šta koristimo  fine silikonske kalupe, te samim tim krajnji produkt izgleda veoma interesantno. Pored navedenih, u ponudi imamo  i šumeće kugle, čiji je glavni sastojak je morska so, koje otapanjem u vodi, stvraju trenutnu pjenušavu kupku."

Svaki sapun iz asortimana Note Nutrienti sadrži bazu finih biljnih ulja lana, kokosa i masline. Osnova koja gradi Note Nutriente bazirana je na poznatim blagodatima prirode koje se vijekovima koriste za njegu kože.

 "Za razliku od industrijskih sapuna koji u svom sastavu mogu sadržavati mnoge štetne komponente, koje trajno mogu naštetiti koži, naš sapun je najjednostavniji oblik sredstva za čišćenje kože. Pored natrijum hidroksida, bez kojeg u hemijskom smislu ne bi bilo sapuna, dodajemo razna ulja, kao što su maslinovo, kokosovo, laneno ulje pa u nekim čak i kozije mlijeko. Mast se nalazi u višku, tako da prilikom pranja na koži ostaje sloj lipida, koji je štiti od isušivanja."
Aktivni ugalj je bitan za zdravlje i ljepotu jer uklanja nakupljene toksine i hemikalije iz tijela, kao i nečistoće sa kože. Aktivni ugalj je poput sunđera, sadrži na milion "pora" koje upijaju višak ulja i nesavršenosti sa kože, što ga čini odličnim za masnu i kožu koja je sklona aknama.
Budući da je sastav vaših proizvoda isključivo prirodan,  možemo li za njih reći da su ljekoviti?
"Ne vjerujem da imam pravo govoriti jesu li ljekoviti ili ne. Mogu samo istaći da prema riječima zadovoljnih korisnika, sapun od kozijeg mlijeka se pokazao kao dobar za suhu kožu, dok je piling sapun sa aktivnim ugljem imao dobar efekat kod isušivanja akni i kod smanjenja lučenja znoja kod osoba koje su mu podložne.
Koji su vaši planovi za naredni period, možemo li uskoro očekivati predstavništvo u nekom od gradova BiH?

"Planovi su, pored sapuna uvrstiti u naš asortiman i druge proizvode, kao što su domaći losioni za tijelo, mehlemi i ostali preparati namijenjeni za njegu kože, sa najvećim udjelom prirodnih sastojaka. Ako nastavimo ovim  tempom, prednost predstavništva uzima svakako rodni grad Sarajevo!"

Postoji li nesto sto vas je uhvatilo nespremne ili iznenadilo u pocetku poduzetnicke karijere i koji je vas savjet za druge poduzetnike?

"Ideja je bila detaljno razrađena, što se tiče same proizvodnje i pakovanja, mogu reći da je sve išlo po planu. Međutim, ono što je predstavljalo izazov, bilo je nepostojanost prodavnice gdje bi  mogli naći sve što nam  je potrebno na jednom mjestu, od sirovina, pomagala, kalupa i ostalih materijala za izradu sapuna. Moj savjet osobama sa idejom jeste da ne dozvole demotivisanje od strane okoline, jer svaki proizvod pronađe svog kupca."

Za Žene.ba govorila: dipl. ing. hemije Sabira Sivac

Žene.ba