Za sjajnu kožu

Ovo je paravilan redoslijed nanošenja proizvoda u večernjoj rutini

Autor: Žene.ba
Ovo je paravilan redoslijed nanošenja proizvoda u večernjoj rutini
Foto: Ilustracija

Nema univerzalne rutine njege kože, ali postoji optimalan način primjene proizvoda za svakoga. Bez obzira na to jeste li minimalist koji koristi samo tri koraka ili ste osoba koja preferira 11 koraka prije spavanja, redoslijed nanošenja proizvoda ključan je za postizanje željenih rezultata. Dakle, koja su tačno koraci u jednostavnoj, ali učinkovitoj večernjoj rutini njege kože? Imamo detaljan vodič korak po korak.

Dovoljno sna ključno je za održavanje zdravog načina života, no pravilna njega kože prije spavanja također ima značajan uticaj na zdravlje vaše kože. Tokom noći, koža ulazi u fazu obnove, stoga je učinkovita noćna rutina njege kože od ključne važnosti. Osim toga, noću nema stresora iz okoline poput onečišćenja i oštećenja od sunca, te ne nosimo šminku, što omogućuje proizvodima bolju penetraciju i djelovanje. U nastavku je optimalna večernja skincare rutina u 7 koraka.

Prvi korak: Uklonite šminku i SPF

Za optimalnu večernju rutinu njege kože, prvi korak je čišćenje lica - i to dva puta. Preporučuje se dvostruko čišćenje kako bi se temeljito uklonili make-up proizvodi, krema za sunčanje, ulja i druge nečistoće nakupljene tokom dana. Za prvi korak čišćenja preporučuju se nježni proizvodi poput uljnih čistača, balzama za čišćenje ili micelarne vode.

Drugi korak: Nježno sredstvo za čišćenje

U drugom koraku, lice i vrat treba isprati vodenim čistačem. Bez obzira na tip kože, bitno je koristiti nježan čistač koji neće ukloniti prirodne masnoće s vaše kože niti narušiti mikrobiom kože, čime bi se mogla izazvati iritacija. Osjetljivi i suhi tipovi kože trebali bi odabrati hidratantno sredstvo za čišćenje, dok se za masnu kožu i kožu sklonu aknama preporučuje nježno pjenušavo sredstvo za čišćenje.

View this post on Instagram

A post shared by Barbarita (@barbara_ines)

Treći korak: Ciljani tretmani

U ovom koraku možete prilagoditi svoju rutinu svojim ciljevima za kožu, bilo da se radi o kiselinama, retinolu, serumima za hiperpigmentaciju ili proizvodima protiv akni. Ako koristite aktivni sastojak poput retinola ili benzoil peroksida za liječenje prištića, nanesite ih kao prvi korak nakon čišćenja. Idealno je pričekati najmanje 20 minuta nakon čišćenja prije nanošenja tretmana.

Naime, retinoidi i tretmani za mrlje najbolje djeluju na suhoj koži, pa je važno pričekati da koža potpuno osuši nakon čišćenja prije nanošenja aktivnog sastojka. To će smanjiti iritaciju. Preporučuje se korištenje ciljanih tretmana 3-5 puta sedmično, pa možete preskočiti ovaj korak tokom "slobodnih" večeri.

Četvrti korak: Hidratantni serum

Hijaluronska kiselina je hidratantni sastojak koji podržava kožu, posebno ako imate suhu kožu. Iako se serumi s hijaluronskom kiselinom ne smatraju "obaveznim" korakom u večernjoj rutini njege kože, dermatolozi ih preporučuju za osobe s kronično suhom i dehidriranom kožom. Možete ga dodati nakon ciljanog tretmana ili potražiti hidratantnu kremu koja već sadrži hijaluronsku kiselinu kako biste učinili dva koraka u jednom.