Jednostavno i efektno

Pet ključnih koraka za ubrzanje rasta kose

Autor: Žene.ba
Pet ključnih koraka za ubrzanje rasta kose
Foto: Instagram

Rast kose možete ubrzati i poboljšati korišćenjem pravih proizvoda i metoda. Pored popularnih ulja i maski, pravilna rutina pranja kose može značajno doprineti njenom zdravlju i brzini rasta. U nastavku donosimo pet jednostavnih, ali efektivnih koraka koje možete dodati svojoj rutini za pranje kose.

1. Miješanje ulja i maske za kosu

Kombinovanje maske za kosu s malom količinom ulja može pružiti dodatnu hidrataciju, naročito za krajeve kose. Ovo pomaže u jačanju kose i može doprinijeti njenom rastu. Prilikom nanošenja, fokusirajte se samo na krajeve kose i izbjegavajte korijen kako biste izbjegli prekomjernu masnoću.

2. Korištenje seruma za kosu

Serumi koji podstiču rast kose mogu se nanositi na mokru kosu, a ne samo na suhu. Ako koristite serum na bazi ulja, obavezno ga temeljno isperite kako bi se izbeglo nakupljanje proizvoda. Ovo će rezultirati sjajnijom i zdravijom kosom.

3. Četka za šamponiranje

Četke za šamponiranje postaju sve popularnije zbog svojih višestrukih koristi. Povećavaju cirkulaciju, stimulišu rast kose i pružaju blagi piling. Upotreba četke tokom pranja kose može takođe pružiti mini masažu glave, što je dobro za zdravlje kose.

4. Dodavanje ruzmarinovog ulja u šampon

Ruzmarinovo ulje poznato je po svojim svojstvima za jačanje kose. Dodajte pet kapi ovog ulja u svoj šampon kako biste poboljšali hidrataciju i regeneraciju kose. Nikada ne nanositi ulje direktno na tjeme, kako biste izbegli iritacije.

5. Ispiranje kose hladnom vodom

Završavanje pranja kose hladnom vodom može pomoći u očuvanju hidratacije i smanjenju zapetljavanja. Hladna voda pomaže u zatvaranju kutikula dlake, što olakšava raščešljavanje. Ovaj korak ne treba dugo trajati – 30 sekundi je dovoljno.