Lako se pripremaju

Prirodni pilinzi za lice od sastojaka iz kuhinje

Autor: Žene.ba
Prirodni pilinzi za lice od sastojaka iz kuhinje
Foto: Ilustracija

Domaći piling za lice je idealan izbor za postizanje glađe, sjajnije i mekše kože lica. Ono što je odlično je da ga možete jednostavno pripremiti kod kuće! Sastojci su pristupačni i vjerovatno već imaju mjesto u vašoj kuhinji.

Preporučuje se korištenje pilinga jedan do tri puta sedmično, no to može varirati ovisno o individualnim potrebama kože, godinama, hormonima i sezonskim promjenama. Kada primijetite lagano grubu, suhu ili perutavu kožu pri dodiru, to je znak da je vrijeme za detaljan piling. To će poboljšati upijanje krema i seruma te vratiti koži zdrav i blistav izgled koji želite postići.

Nježni zobeni piling

Zobene pahuljice imaju umirujuće i protuupalno djelovanje stoga su idealan izbor za osjetljivu kožu. Mljevene zobene pahuljice nježno čiste pore, dok njihovi prirodni sastojci pročišćavaju i upijaju prljavštinu i višak sebuma. Za ovaj piling je potrebno pola šoljice zobenih pahuljica i voda. U blenderu usitnite zobene pahuljice, a zatim dodajte vodu dok se ne formira pasta. Nježno je umasirajte u lice i vrat. Također, u piling umjesto vode možete dodati mlijeko ili jogurt s mliječnom kiselinom.

Piling od meda i smeđeg šećera

Ova dva prirodna sastojka idealna su za suhu kožu jer na sebe vežu vodu, a smeđi šećer čisti pore i zaključava vlagu. Sve što je potrebno su jedna kašika sitnog smeđeg šećera i jedna kašika meda. Pomiješajte smeđi šećer i med zajedno te kružnim pokretima nježno nanesite piling na lice. Nakon toga isperite toplom vodom i ako je potrebno, dobro otklonite ostatke meda.

Piling za masnu kožu s jogurtom, rižom i kaduljom

Poznato je kako riža, zbog toga što sadrži brojne minerale poput cinka, magnezija i fosfora, efikasno odstranjuje odumrle ćelije kože. Istovremeno, jogurt koji je bogat vitaminima odlično djeluje na razgradnju masnoće kože. Ovaj spoj, u kombinaciji s kaduljom koja smanjuje lučenje sebuma i znoja, čini savršenu kombinaciju.

Za pripremu  je potrebno pet kašika riže, 200 ml jogurta, dvije kašike lanenih sjemenki i dva lista svježe kadulje. Kadulju, rižu i lanene sjemenke usitnite blenderom tako da dobijete teksturu oštrog brašna. Sve sastojke pomiješajte s jogurtom pa tokom tri minute, umasirajte u lice. Možete ga ostaviti na licu do deset minuta kako bi poboljšala djelovanje sastojaka.