Keratosis pilaris

Riješite se problema ''pureće kože'' uz ovaj piling

Autor: Žene.ba
Riješite se problema ''pureće kože'' uz ovaj piling
Foto: Ilustracija

Keratosis pilaris, ponekad nazvana 'pureća koža', uobičajno je stanje koje uzrokuje pojavu grubih izbočina. Ti prištići su mrtve ćelije kože koje začepljuju folikule dlake.

Keratosis pilaris obično se javlja na nadlakticama, bedrima, obrazima ili stražnjici. Nije zarazan te obično ne uzrokuje nelagodu ili svrbež, već je više estetski problem. Naime, upravo zbog raznih slojeva odjeće koju nosimo, to stanje može se pogoršati, pogotovo tokom zime.

Simptomi

Najistaknutiji simptom je izgled, vidljive izbočine koje se pojavljuju na koži podsjećaju na naježenost. Izbočine se mogu pojaviti bilo gdje na koži gdje postoje folikuli dlake i zbog toga se nikad neće pojaviti na tabanima ili dlanovima. Keratosis pilaris je česta pojava na nadlakticama i bedrima, a može se proširiti na podlaktice i potkoljenice.

Pureća koža je uobičajna kod žena, djece ili tinejdžera, kao i kod onih sa suhom kožom, ekcenima, ihtiozom, peludnom groznicom, kao i kod pretilih ljudi. Svako može biti podložan ovom stanju kože, ali najčešće je prisutan kod djece i tinejdžera. Keratosis pilaris često počinje u kasnom djetinjstvu ili adolescenciji.

Obično nestane u srednjim 20-ima, a većina slučajeva potpuno nestane do 30. godine.

Recept za piling

Sastojci

  • pola šoljice ulja (slatkog badema, grožđa, arganovog ili nekog drugog ulja za masažu)
  • 1 šoljica morske ili himalajske soli (oni koji imaju osjetljiviju kožu mogu umjesto soli koristiti šećer)
  • 5 – 15 kapi kvalitetnog eteričnog ulja (lavandino, limunska trava ili ruzmarin).

Priprema

Kad pomiješate sve sastojke, smjesu nanesite na kožu i masirajte kružnim pokretima oko 15 minuta. Zatim sve dobro isperite toplom vodom, a kožu posušite peškirom i namažite aloe verom. Možete probati i klasični piling od morske soli i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uzmite jednaku količinu soli i ulja, masirajte kožu smjesom i zatim dobro isperite.