Za uklanjanje tamnih mrlja

Savjeti za pravilno korištenje seruma s vitaminom C

Autor: Žene.ba
Savjeti za pravilno korištenje seruma s vitaminom C
Foto: Ilustracija

Razne tamne ili hiperpigmentacijske mrlje na koži mogu se pojaviti iz različitih razloga, uključujući ožiljke od akni, prekomjerno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite ili hormonska stanja poput melazme. Ovi neželjeni pigmentacijski problemi mogu znatno utjecati na izgled kože, ali postoje različiti tretmani i kozmetički proizvodi koji mogu pomoći u njihovom rješavanju.

Ako se suočavate s tamnim mrljama na koži, vrijedno je razmotriti uključivanje proizvoda koji sadrže vitamin C u svoju beauty rutinu. Dermatolozi ističu da ovaj moćni sastojak pomaže u izjednačavanju tena, smanjenju vidljivosti tamnih mrlja te djeluje preventivno na njihovu pojavu. Osim toga, pruža koži blistavost i niz drugih koristi.

Stručnjaci za Byrdie podijelili su svoje savjete o upotrebi vitamina C za tamne mrlje, a njihove preporuke donosimo u nastavku.

Šta je vitamin C?

Vitamin C je moćan antioksidans koji se može dobiti iz prirodnih izvora poput agruma ili se proizvodi sintetski. Zahvaljujući svojim blagodatima, često se koristi u proizvodima za njegu kože, poput seruma, hidratantnih krema, tonika i sredstava za čišćenje. Ovaj sastojak potiče proizvodnju kolagena i neutralizira štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, čime pomaže u prevenciji prijevremenog starenja kože. Zbog takvih svojstava, vitamin C sprečava 'propadanje' kože te potiče njezinu regeneraciju, što rezultira blistavijom i zdravijom kožom.  

Vitamin C i tamne mrlje

Vitamin C može ublažiti pojavu tamnih mrlja i hiperpigmentacije jer smanjuje proizvodnju melanina pa područja na kojima su tamne mrlje prisutne postaju svjetlija. Samim time, tamne mrlje postaju manje vidljive.

Zbog toga tamne mrlje postaju manje uočljive nakon korištenja proizvoda s vitaminom C, no stručnjaci ističu kako ovaj sastojak postaje još učinkovitiji kada formula sadrži i druge sastojke koji pomažu kod ujednačavanja tena poput kojične kiseline i sladića.

Kako koristiti vitamin C za rješavanje tamnih mrlja?

L-apsorbinska kiselina, čisti oblik vitamina C, prisutna je u mnogim proizvodima za njegu kože, uključujući serume i sredstva za čišćenje lica. Međutim, važno je istaknuti da specifična formulacija igra ključnu ulogu u efikasnosti tretmana tamnih mrlja. Prema stručnjacima, najbolji izbor su serumi zbog toga što je vitamin C topiv u vodi, što omogućuje bolju penetraciju u kožu, posebno u serumima na bazi vode. Stoga su serumi najučinkovitiji u borbi protiv tamnih mrlja. Ipak, ako je vaša koža izrazito osjetljiva, preporučuje se izbjegavati serume i umjesto njih odabrati druge, manje iritantne proizvode. Kreme s vitaminom C, iako manje učinkovite, mogu biti bolja opcija za kožu sklonu iritacijama. 

Na šta treba obratiti pažnju?

Iako je vitamin C općenito siguran za većinu tipova kože, kod pojedinih osoba s izrazito osjetljivom i reaktivnom kožom može doći do crvenila i drugih iritacija. Ako primijetite da je vaša koža postala suha ili se počela ljuštiti nakon upotrebe proizvoda s vitaminom C, možda ste alergični na ovaj sastojak u serumu ili je koncentracija vitamina C previsoka, upozorava Patel. U tom slučaju, prelazak na blaži oblik vitamina C topiv u mastima može biti bolja opcija.

Važno je zadržati se u okvirima proizvoda s koncentracijom vitamina C između 10 i 20%. Istraživanja su pokazala da su proizvodi s koncentracijom vitamina C većom od 20% skloniji izazivanju iritacija na koži.

Također, treba imati na umu da je vitamin C nestabilan sastojak. Može lako oksidirati i izgubiti svoja korisna antioksidativna svojstva kada je izložen svjetlu, zraku i toplini. Stoga bi proizvodi za njegu kože s vitaminom C trebali biti smješteni u tamnim bočicama i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Ako primijette da proizvod s vitaminom C počinje mijenjati boju u smeđu ili crvenkastu, to bi mogao biti znak da je počeo oksidirati, te bi ga u tom slučaju trebalo zamijeniti.