DOLAZE TOPLIJI DANI

Savjeti za pripremu kože za ljeto i pravilnu upotrebu kreme za sunčanje

Autor: Žene.ba
Savjeti za pripremu kože za ljeto i pravilnu upotrebu kreme za sunčanje
Foto: Ilustracija

Dolaskom toplijih dana, svi želimo uživati ​​u sunčanim danima, ali važno je osigurati da naša koža bude spremna za sunce kako bi se izbjegle neugodnosti poput opekotina i dugoročnih šteta.

Priprema kože za ljeto

Hidratacija

Ključ za zdravu kožu je dobra hidratacija. Pijte dovoljno vode i koristite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože kako biste osigurali da je koža meka i hidratizirana.

Piling

Redovno pilinganje kože pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i potiče obnovu kože, čineći je glatkom i sjajnom. Koristite nježan piling proizvod jednom ili dva puta sedmično.

Zaštita od sunca

Već sada počnite koristiti kremu za sunčanje svakodnevno, čak i ako niste izloženi direktnom suncu. To će vam pomoći u zaštiti od štetnih UV zraka i spriječiti prerano starenje kože.

Prilagodba prehrane

Uravnotežena prehrana bogata antioksidansima pomaže u održavanju zdravlja kože. Uključite voće, povrće, orašaste plodove i druge namirnice bogate antioksidansima u svoju prehranu.

Vlaženje

Koristite hidratantne proizvode koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline ili glicerina kako biste zadržali vlagu u koži.

Pravilna upotreba kreme za sunčanje

Krema za sunčanje igra ključnu ulogu u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Evo nekoliko savjeta o pravilnoj upotrebi:

Nanesite dovoljno

Mnogi ljudi ne nanose dovoljno kreme za sunčanje. Preporučuje se količina od oko 30 ml (ili dvije kave) za pokrivanje cijelog tijela odrasle osobe. Ako nanesete premalo, SPF faktor će biti manji od navedenog na proizvodu.

Redovno nanosite

Krema za sunčanje treba se nanositi 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi imala vremena da se upije u kožu. Ponovno nanesite svaka dva sata ili češće ako plivate ili se znojite.

Odaberite pravi SPF

Odaberite kremu za sunčanje sa SPF faktorom koji odgovara vašem tipu kože i planiranoj aktivnosti na suncu. Općenito, SPF 30 ili više preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.

Ne zaboravite osjetljive dijelove tijela

Ne zaboravite zaštititi osjetljive dijelove tijela poput usana, ušiju, vrata i stopala. Koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom i kremu za sunčanje posebno formulisanu za lice.

Pratite upute za primjenu

Pažljivo pročitajte upute na proizvodu i slijedite ih. Neki proizvodi zahtijevaju češće nanošenje ili posebnu pripremu prije izlaganja suncu.