Poboljšava strukturu kože

Savjetnik za retinol: Najbolji načini korištenja ovog popularnog sastojka ljepote

Autor: Žene.ba
Savjetnik za retinol: Najbolji načini korištenja ovog popularnog sastojka ljepote
Foto: Retinol

Retinol je neprikosnoveni sastojak u beauty industriji koji se reklamira kao zlatni standard u njezi kože. Osim što je učinkovit protiv starenja, derivat vitamina A jednako dobro djeluje na akne i proširene pore, a ima i svojstva pilinga te može poboljšati elastičnost kože.

Međutim, kao i mnogi moćni sastojci, retinol ima svoju lošu stranu. Prije svega, potrebno je dosljedno, predano korištenje kako biste vidjeli rezultate. Nije neuobičajno niti pogoršanje stanja kože prije nego što postane bolje, a tu je i činjenica da je retinol dostupan u različitim oblicima (uključujući Retin-A i retinoid) te u različitim postocima. 

Koji su benefiti retinola?

Poboljšava teksturu kože i ublažava fine linije 

Budući da retinoli potiču staničnu obnovu, mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i elastičnosti kože. Prema Nussbaumu, također potiču stvaranje novih stanica kože, kao i proizvodnju kolagena i elastina, što će pomoći u smanjenju sitnih linija i bora.

Čisti začepljene pore

Imate li masnu kožu ili kožu sklonu aknama, retinol može poslužiti kao učinkovit tretman u borbi protiv prištića. Retinol djeluje kao eksfolijant i također “uravnotežuje proizvodnju sebuma koji skuplja pore kako bi se spriječilo začepljenje i upala”, objašnjava Nussbaum.

Kako retinol djeluje?

Nussbaum objašnjava: “Retinol djeluje duboko u koži gdje stimulira sintezu kolagena, povećava elastičnost i popravlja vezivno tkivo.” Kad prvi put počnete koristiti retinol ili retinoid koji se izdaje na recept, proći ćete kroz proces koji se zove “retinizacija”, odnosno razdoblje suhe, crvene kože koja se peruta. “Nakon nanošenja retinola, u biti ponovno obučavate svoje stanice kože da metaboliziraju puno brže”, objašnjava Nussbaum. “Postoji “krivulja učenja” ili razdoblje prilagodbe za kožu tijekom prvih nekoliko tjedana korištenja, zbog čega mnogi ljudi mogu doživjeti ove iritantne i upalne nuspojave.” Ali nemojte paničariti — sve je ovo dio procesa i morate ga se držati kako biste došli do točke u kojoj se vaša koža počne čistiti.

View this post on Instagram

A post shared by Allegra Shaw (@allegrashaw)

Koji je ispravan način upotebe retinola?

U slučaju ovog snažnog sastojka – manje je više. Nussbaum preporučuje nanošenje količine zrna graška na kožu svakih nekoliko večeri, ovisno o toleranciji kože. Pažljivo i umjereno nanošenje može biti ključno za održavanje zdrave kože (i smanjenje iritacije). Iritacija se također može ublažiti miješanjem male količine retinola (veličine zrna graška) s hidratantnom kremom prije nanošenja na kožu. Možete ga nanijeti na cijelo lice, no izbjegavajte ga nanositi preblizu liniji trepavica. Isto tako, izbjegavajte i korištenje retinoida oko očiju, osim ako je proizvod posebno formulisan za oči. 

SPF je nešto na šta ne smijete zaboraviti

Retinol čini kožu osjetljivom na sunce, stoga kremu za sunčanje uvijek nanesite ujutro. Na licu biste trebali koristiti najmanje SPF 30, a najbolje bi bilo da to bude čisti SPF. Istodobno, važno je zapamtiti da jedno nanošenje ujutro nije dovoljno – kremu za zaštitnim faktorom morate nanositi svakih nekoliko sati. Kad koristite retinol ljeti, svakako ga nanesite isključivo kao dio svoje noćne beauty rutine.