Bitan faktor za njegu kože

Šta je kožna barijera i kako se pravilno brinuti o njoj?

Autor: Žene.ba
Šta je kožna barijera i kako se pravilno brinuti o njoj?
Foto: Instagram

U svijetu ljepote i njege kože, izraz "kožna barijera" postaje sve prisutniji, no šta tačno znači i zašto je toliko važan? 

Kožna barijera je vanjski sloj kože, sastoji se od mrtvih stanica kože i lipida koji ih drže zajedno, stvarajući zaštitnu barijeru. Njegova glavna funkcija je zaštita tijela od štetnih vanjskih uticaja kao što su bakterije, hemikalije i UV zračenje, dok istovremeno sprječava prekomjerni gubitak vlage iz kože.

Zašto je zdrava kožna barijera važna?

Kada je kožna barijera zdrava, koža izgleda glatko, hidratizirano i blistavo. No, kada je barijera oštećena, može doći do brojnih problema poput suhoće, crvenila, iritacije i osjetljivosti. Osim toga, oštećena kožna barijera može pogoršati stanja poput ekcema, psorijaze i akni.

Kako prepoznati oštećenu kožnu barijeru?

Neki od znakova oštećene kožne barijere uključuju:

  • Suhoća i hrapavost
  • Crvenilo i upala
  • Svrbež i osjetljivost
  • Perutanje i ljuštenje kože
  • Povećana pojava akni ili drugih kožnih osipa

Kako pravilno brinuti o kožnoj barijeri?

1. Nježna njega

Izbjegavajte proizvode koji sadrže jake hemikalije, alkohol i mirise, jer mogu dodatno iritirati i osušiti kožu. Koristite blage čistače koji ne uklanjaju prirodne ulje kože.

2. Hidratacija

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kožne barijere. Koristite hidratantne kreme koje sadrže sastojke poput ceramida, hijaluronske kiseline i glicerina, koji pomažu u obnovi i održavanju vlage u koži.

3. Zaštita od sunca

UV zrake mogu oštetiti kožnu barijeru, stoga je važno svakodnevno koristiti zaštitu od sunca s visokim SPF-om.

4. Izbjegavajte prekomjerno pilingovanje

Iako je piling važan za uklanjanje mrtvih ćelija kože, prekomjerno pilingovanje može oštetiti kožnu barijeru. Koristite nježne pilinge i ograničite njihovu upotrebu na jednom ili dvaput sedmično.

5. Pravilna prehrana

Zdrava prehrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može pomoći u održavanju zdrave kožne barijere. Posebno su korisne namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput ribe i lanenog sjemena.

6. Izbjegavanje stresa

Stres može negativno uticati na zdravlje kože. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, kao što su meditacija, yoga ili jednostavno šetnja u prirodi.