Ljepota

Što moramo znati o kozmetici koja sadrži peptide?

Autor: Žene.ba
Što moramo znati o kozmetici koja sadrži peptide?

Poznato je da svako godišnje doba u industriji ljepote ima svoj hit sastojak. Sastojak koji proizvod podiže na novu razinu i postaje na neki način „seminarski rad“ znanstvenika u borbi protiv starenja. Trenutno smo ušli u doba “peptidne kozmetike”. Možete odmah postaviti dva najčešća pitanja kada se radi o kozmetici: “Govorimo li o prirodnim ili sintetičkim sastojcima i kako tačno okreću sat?”. U nastavku otkrivamo izglađuju li zaista bore i negiraju li obećanja plastičnih hirurga?

https://www.instagram.com/p/Bxc87eDBt0y/?utm_source=ig_embed

Neurokozmetika, posebice ona koja koristi peptide, svoj je početak doživjela su mnogo prije nego što je postala glavna zvijezda industrije ljepote. Što su peptidi? Kako su dobri za nas? I u kojim su kozmetičkim proizvodima najbolji od najboljih?

Aminokiseline

Peptidi razvijeni u molekularnom inženjerstvu revolucionari su pokreta protiv starenja u kozmetologiji. U stvari, govorimo o molekulama koje se sastoje od dvije, tri ili više aminokiselina. Ovisno o njihovoj količini i redoslijedu, djelovanje također varira. Na grčkom, riječ “peptid” znači “hranjiv”, ali u stvari je samo stotina njihove funkcionalnosti povezana s ubrzanom regeneracijom stanica.

https://www.instagram.com/p/BwVK1n4BlP0/?utm_source=ig_embed

Bjelančevine

Zabluda je da se peptidi smatraju klasičnim proteinima. Jedna od prednosti je i to što su manje veličine i, dakle, prodiru kroz kožu mnogo lakše, brže i dublje, pomažući joj pri obnavljanju. Stoga u programu njege preuzimaju odlučujuću ulogu u sprječavanju starenja – kada dermis sam ne može “popraviti” bore i plutajuću konturu lica.

Biopeptidi

Čitanje naljepnica na kozmetičkim proizvodima i razumijevanje molekularnih simbola danas nije samo čisto pomodarstvo, već je i neophodno. Zahvaljujući peptidima, popularna kozmetika (i ne samo profesionalna, francuska ili švicarska) uvela je koncepte poput Sin-Call (SYN®️-COLL) i Sin-Eyk (SYN®️-AKE). Oba biopeptidna kompleksa dobila su sleng ime „željezo“. I ovu usporedbu ne možemo nazvati pretjerivanjem. Kompleksi imaju čvrstu bazu i višenamjenski učinak: Sin-Call pojačava proizvodnju kolagena i sprječava njegovo uništavanje, a Sin-Eyk opušta mišiće lica. Najčešće djeluju u sklopu intenzivne noćne njege i u koncentriranim serumima.

https://www.instagram.com/p/Bv9nU19gINF/?utm_source=ig_embed

Dermis

Peptidi su uključeni u velik broj biokemijskih procesa, uključujući prijenos informacija između stanica: vežu epidermu na dermis kako bi ubrzali regeneraciju. Ako radimo analogije s treningom, peptidi su budni crossfit trener, kada vam se ponudi da zategnete maksimalan broj mišića u najkraćem mogućem roku. Jedina je razlika što se kod bora ovaj proces odvija bez fizičkog napora, kratkoće daha i cviljenja s vaše strane.

Elle.hr