Ljepota

Uloga kožne barijere za zdravu i lijepu kožu

Autor: Žene.ba

SUHOĆA, ZATEZANJE, LJUSKANJE
Posljednjih godina sve veći broj žena svoju kožu opisuje kao osjetljivu, a pod simptome osjetljive kože navode suhoću, zatezanje, pretjerano reagiranje na nove kozmetičke proizvode, izbijanje lokaliziranog crvenila, svrbež i ljuskanje, no istina je da je svaka osjetljiva koža drugačija te da na okolinu reagira drugačije.

OSJETLJIVA KOŽA NIJE TIP KOŽE, VEĆ STANJE
Iako industrija kozmetičkih proizvoda često tvrdi drugačije, osjetljiva koža zapravo nije poseban tip kože, već se javlja kao popratna pojava uz bilo koji tip kože, a karakterizira je pretjerana reakcija na inače bezopasne podražaje, uvjete ili sastojke.

KOŽA JE MNOGO VIŠE OD ŠTITA PREMA OKOLINI
Naša je koža živi organ s brojnim životno važnim funkcijama, pa ipak je često doživljavamo samo kao fizički štit između naših organa i ostatka svijeta, dok je istina o njoj mnogo kompleksnija.

Znate li da vaša koža ima više od jedne zaštitne barijere, a da je u potpunosti zdrava samo ona koža čije su obje zaštitne barijere snažne, neoštećene i besprijekorno obavljaju svoje zadaće?

OSLABLJENA BARIJERA UZROK JE PREOSJETLJIVOSTI
Oslabljena zaštitna uloga čini kožu podložnijom na negativne utjecaje poput čestica onečišćenja koje mogu lakše penetrirati u kožu te potaknuti iritaciju, a javljaju se i brojni drugi neugodni simptomi povezani s osjetljivom kožom, poput peckanja, svrbeža, suhoće i crvenila.

U trenu kada naš štit prema vanjskom svijetu nije snažan i uravnotežen, koža nam počinje pretjerano reagirati na podražaje, poput imunološkog sustava koji pretjerano reagira na bezopasne tvari.

DVIJE BARIJERE – DVIJE FUNKCIJE
Spomenuli smo da naša koža ima dvije zaštitne barijere i dvije zaštitne uloge, no znate li koje su to?

Prva zaštitna barijera odnosi se na sloj mrtvih stanica, korneocita u površinskom sloju kože, epidermi. One pomoću esencijalnih lipida formiraju čvrstu zaštitnu barijeru, koja osim fizičke zaštite, pomaže u zadržavanju vlage i nutrijenata, a kožu čini dobrim domaćinom za zdrave bakterije.

Druga se barijera odnosi na živi ekosistem na površini kože, njen prirodni mikrobiom. On se sastoji od milijardi bakterija koji žive na površini kože, a zdravlje kože ovisi upravo o tome sadrži li naš mikrobiom dovoljno korisnih mikroba, koji pomažu regulirati unutarnje procese u koži, smanjiti iritacije i onemogućiti opasnim bakterijama da se razmnože.

Naruši li se njegova ravnoteža, koža će reagirati crvenilom, upalama, aknama, iritacijama, peckanjem i drugim simptomima.

Journal.hr