Nude hranjive tvari

Upoznajte tri biljke iz prirode koje će se pobrinuti za zdravlje vaše kože

Autor: Žene.ba
Upoznajte tri biljke iz prirode koje će se pobrinuti za zdravlje vaše kože
Foto: Ilustracija

Kada je u pitanju njega kože, prirodni sastojci često nude najbolje rješenje. Priroda obiluje biljkama koje su bogate hranjivim tvarima i antioksidansima, koji mogu pružiti izvanredne koristi za zdravlje i ljepotu vaše kože.

1. Aloe Vera

Aloe vera je jedna od najpoznatijih biljaka za njegu kože, s dugom historijom korištenja u kozmetičkim proizvodima i tradicionalnoj medicini. Gel iz njenih listova bogat je vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama, što ga čini izvrsnim hidratantnim i umirujućim sastojkom za kožu. Aloe vera može pomoći u smirivanju iritacija, ublažavanju opekotina od sunca, hidrataciji suhe kože te čak u ublažavanju akni i osipa.

2. Neven

Neven je još jedna biljka koja ima izvanredna svojstva za njegu kože. Njegovi cvjetovi bogati su antioksidansima i protuupalnim spojevima, što ih čini idealnim za ublažavanje iritacija i upala na koži. Ekstrakt nevena često se koristi u kremama, losionima i mastima za ublažavanje kožnih problema poput ekcema, dermatitisa i opeklina. Također, neven potiče regeneraciju kože, pomažući u zarastanju manjih rana i ožiljaka.

3. Lavanda

Lavanda nije samo predivno mirisna biljka, već ima i izvanredna svojstva za njegu kože. Njen miris umiruje i opušta, što može pomoći u smanjenju stresa i napetosti koji mogu uticati na stanje kože. Ulje lavande također ima antibakterijska i protuupalna svojstva, čineći ga korisnim za liječenje akni, ublažavanje iritacija kože te smirivanje upala. Dodavanje nekoliko kapi ulja lavande u kupku ili kremu za tijelo može pružiti blagotvorne učinke za vašu kožu i um.

Kako koristiti ove biljke?

Gel aloe vere: Nanesite gel direktno na kožu kao hidratantnu masku ili umirujući tretman za opekotine od sunca.

Kreme i losioni s nevenom: Nanesite ih na područja kože koja su iritirana, upaljena ili suha radi ublažavanja simptoma.

Ulje lavande: Dodajte nekoliko kapi ulja u svoj omiljeni losion ili ulje za masažu radi dodatnog opuštanja i njege kože.