Ljepota

Uz pomoć ovih trikova vaš će parfem trajati cijeli dan

Autor: Žene.ba
Uz pomoć ovih trikova vaš će parfem trajati cijeli dan
Foto: Ilustracija

Miris parfema može ostaviti snažan utisak, ali mnogi se suočavaju s problemom da miris "izblijedi" već nakon nekoliko sati.

Kako bi vaš omiljeni parfem trajao cijeli dan, potrebno je znati nekoliko trikova i savjeta.

1. Pripremite vašu kožu prije nanošenja parfema

Prvi korak prema dugotrajnom mirisu je priprema kože. Parfem najbolje prijanja na hidratizovanu kožu, a hidratizovana koža omogućuje i bolju apsorpciju te duže zadržavanje mirisa. Koristite hidratantnu kremu ili losion bez mirisa kako biste izbjegli miješanje mirisa.

2. Kako pravilno nanijeti parfem

Ključ dugotrajnog mirisa je u pravilnom nanošenju, prenosi Wall.hr.

Evo nekoliko savjeta:

Pulsne tačke: Nanosi parfem na pulsne tačke gdje je koža najtoplija – zapešća, vrat, iza ušiju, unutrašnja strana laktova i koljena. Toplota tijela na tim mjestima pomaže u širenju mirisa.

Ne trljajte zapešća: Nakon nanošenja parfema na zapešća, nemojte ih trljati jedno o drugo. To može razbiti mirisne molekule i smanjiti trajnost parfema.

Slagaje mirisa: Upotrebite proizvode iz iste linije mirisa – gel za tuširanje, losion za tijelo i parfem. Slojevitost istog mirisa može značajno produžiti njegovu dugotrajnost.

3. Nemojte pretjerivati s količinom parfema

Manje je više. Previše parfema može biti preintenzivno i brzo ispariti. Parfem nanesite u umjerenim količinama i po potrebi ponovite tokom dana.

4. Odaberite pravu koncentraciju parfema

Parfemi dolaze u različitim koncentracijama: parfemska voda (Eau de Parfum), toaletna voda (Eau de Toilette), parfem (Parfum) i kolonska voda (Cologne). Parfemska voda i parfem imaju veću koncentraciju mirisnih ulja i stoga traju duže u poređenju s toaletnom vodom ili kolonskom vodom.

5. Čuvajte parfem na hladnom mjestu

Parfem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Izlaganje sunčevoj svjetlosti i toploti može razgraditi mirisne molekule i smanjiti trajnost parfema. Idealno mjesto za čuvanje parfema je u originalnom pakiranju, daleko od prozora i izvora toplote.

6. Nanesite parfem na odjeću

Parfem možete nanijeti i na odjeću, no budite oprezni jer neki parfemi mogu ostaviti mrlje na tkanini. Lagano poprskajte unutrašnju stranu odjeće ili šalove kako biste osigurali da miris traje cijeli dan. Pamučne i vunene tkanine bolje zadržavaju miris u usporedbi s sintetičkim materijalima.

7. Osvježavajte parfem tokom dana

Za dodatnu svježinu, nosite sa sobom putnu verziju svog parfema ili mirisne maramice. Ovo je posebno korisno tokom toplih ljetnih dana ili nakon fizičke aktivnosti.