Nudi mnoge prednosti

Višenamjenska primjena vazelina: Sve što niste znali

Autor: Žene.ba
Višenamjenska primjena vazelina: Sve što niste znali
Foto: Ilustracija

Vazelin je dobro poznata univerzalna mast koja prvenstveno štiti kožu od isušivanja, ublažava iritacije i može se koristiti na bilo kojem dijelu tijela. No, vazelin nudi mnogo više koristi i prednosti nego što mnogi znaju.

Ova mješavina mineralnih ulja i voska nastala je u 19. stoljeću kada su naftni radnici primijetili da tvar koja se nakupljala na bušotinama pomaže u zacjeljivanju rana i opekotina. Robert Chesebrough, hemijski inženjer, pročišćavao je ovu tvar i nazvao je "vazelin" te započeo komercijalnu proizvodnju 1872. godine.

Hidracija i zaštita kože

Kada se nanese na kožu, vazelin stvara polupropusni sloj koji djeluje kao fizička barijera. Ovaj sloj ne samo da zadržava vlagu unutar kože, nego i sprječava vanjske iritacije i zagađivače da dođu do kože. To je posebno korisno za suha, ispucala područja poput laktova i peta jer pomaže u stvaranju optimalnog okruženja za obnovu i regeneraciju. Ipak, za osobe s masnom kožom vazelin možda nije najbolja opcija. Ispucale usne također mogu imati koristi od vazelina. Nanošenjem tankog sloja prije spavanja, spriječit ćete isušivanje i olakšati zacjeljivanje oštećenog područja.

Zaštita od vanjskih uticaja

Vazelin pruža izvrsnu zaštitu od ekstremnih vremenskih uslova. Zimi, kada je zrak hladan i suh, nanošenje vazelina na izložene dijelove kože može spriječiti isušivanje i pucanje. Ljeti može zaštititi kožu od vjetra i sunčevih opekotina ako se koristi u kombinaciji sa zaštitnim faktorom.

Saveznik prilikom šminkanja

Vazelin može biti vrlo koristan u vašoj rutini šminkanja. Možete ga koristiti kao prajmr prije nanošenja šminke kako bi vaša koža izgledala glatko i hidratizirano. Također može poslužiti kao highlighter za postizanje sjajnog izgleda kože. Jedan od najboljih trikova je uklanjanje šminke pomoću vazelina. Nanesite ga na lice, nježno trljajte i isperite vodom. 

Prevencija mrlja od farbe za kosu

Ako farbate kosu kod kuće, vazelin može spriječiti mrlje od boje na koži. Nanesite tanki sloj vazelina oko linije kose, na uši i vrat prije nanošenja boje. Nakon farbanja, jednostavno obrišite vazelin i boju peškirom.

Produženje trajanja parfema

Jedan od zanimljivih trikova s vazelinom je taj da može produžiti trajanje vašeg parfema. Nanesite manju količinu vazelina na ključne tačke prije prskanja parfema.

Brow lift kod kuće

Brow lift je jedan od najpopularnijih beauty tretmana, a vazelinom je moguće postići sličan efekt kod kuće. Iako traje samo jedan dan, ovaj postupak ne oduzima puno vremena i znatno je jeftiniji od odlaska na tretman.

Vazelin i kosa

Nanošenjem male količine vazelina na vrhove kose sprječava se isušivanje i pucanje vrhova. Njegova sposobnost stvaranja zaštitne barijere pomaže u zadržavanju vlage unutar vlasi. Također, vazelin smanjuje frizz efekt i zaglađuje neposlušne vlasi. Može se koristiti i za zaštitu od štetnih vanjskih uticaja poput vjetra i sunca.