Mnogi benefiti

Vitamin C: Poboljšava ten, a evo i kako

Autor: Žene.ba
Vitamin C: Poboljšava ten, a evo i kako
Foto: Ilustracija

Vitamin C zauzima vodeće mesto među beauty proizvodima o kojima se u posljednje vrijeme dosta raspravlja, često ističući prednosti koje beauty entuzijasti prepoznaju.

Prije nego što se upustimo u nabavku i odaberemo prvi proizvod za njegu lica s natpisom "Vitamin C", predlažemo da detaljnije istražite ovu supstancu. Sa svojom popularnošću, Vitamin C se često upoređuje s retinolom. 

Vitamin C u njezi kože

Jedan od ključnih saveznika u efikasnoj beauty rutini tokom zimskih mjeseci definitivno je vitamin C za lice. Njegova svojstva pružaju širok spektar prednosti kože tokom surove i hladne zime.

U hladnijim mjesecima, naša koža često postaje suha i manje otporna na spoljašnje uticaje, dok našem tijelu nedostaje niz minerala i vitamina koje trebamo nadoknaditi na različite načine. Stoga, vitamin C nije samo ključni sastojak u beauty rutini, već i bitan element ishrane, postajući esencijalan u borbi protiv izazova koje zimske prilike mogu donijeti.

Benefiti vitamina C za lice

Smanjenje vidljivosti bora i finih linija(poboljšanje teksture kože)

Vitamin C igra ključnu ulogu u povećanju proizvodnje kolagena, što rezultira smanjenjem izgleda bora i sitnih linija, istovremeno poboljšavajući teksturu kože i pružajući joj zdrav sjaj.

Borba protiv hiperpigmentacije

Vitamin C može efikasno doprinijeti smanjenju hiperpigmentacije, uključujući tamne mrlje nastale nepravilnostima kože ili izloženosti suncu. Mehanizam djelovanja ogleda se u podsticanju proizvodnje melanina, pigmenta koji reguliše boju kože, što dovodi do smanjenja vidljivosti tamnih mrlja.

Umirivanje kože

Vitamin C za lice ima protuupalna svojstva koja vam mogu pomoći pri smanjenju crvenila ili iritacije kože.

Kako dodati vitamin C u svoju rutinu njege kože ? 

Ukoliko je vaša beauty rutina svedena na tri koraka - čišćenje, tretman i hidrataciju - preporučuje se da vitamin C za lice bude uključen u drugom koraku, neposredno prije hidratacije. Stručnjaci često savetuju korišćenje vitamina C u večernjoj rutini, prije spavanja, kako bi doprineo prirodnom procesu obnavljanja kože tokom noći.

Prilikom biranja proizvoda za negu kože s vitaminom C, važno je da izaberete proizvod sa najmanje 10% vitamina C i prilagodite ga svom tipu kože. Bez obzira da li se odlučujete za vitamin C u ampulama, serumu ili kremi, važno je da odaberete opciju koja odgovara potrebama vaše kože.

Budući da su iskustva sa korištenjem popularnih proizvoda i beauty trendova različita, vaša upotreba vitamina C za lice donosit će lično iskustvo. Ono što je najbolje za druge možda neće automatski biti i najbolji izbor za vas, zbog toga je važno prilagoditi rutinu nege i proizvode svojim individualnim potrebama.

Šta izbjegavati prilikom korištenja vitamina C ? 

Vitamin C može povećati osjetljivost kože na sunčevo zračenje, stoga je važno izbjegavati direktnu izloženost suncu nakon nanošenja proizvoda. Ukoliko koristite vitamin C ujutro, ne zaboravite da nanesete i proizvod sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste dodatno zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka. Također, preporučuje se postepeno uvođenje vitamina C u rutinu njege kože, izbjegavajući naglo uključivanje proizvoda. Pratite upute na ambalaži i postepeno povećavajte količinu i učestalost primjene kako biste bili sigurni da odgovara vašoj koži