za Glatku Kožu

Vodič kroz brazilsko depiliranje: Sve što trebate znati

Autor: Žene.ba
Vodič kroz brazilsko depiliranje: Sve što trebate znati
Foto: Ilustracija

Kada stignu ljetni dani, fokusiramo se na njegu tijela i uklanjanje dlačica. Danas imamo širok raspon metoda, od klasičnog brijanja do različitih laserskih tretmana. Brazilska depilacija, posebno popularna ljeti, uključuje uklanjanje dlačica s intimnog područja i mnoge žene se odlučuju za ovu metodu zbog dugotrajnijih rezultata.

Brazilska depilacija je postupak uklanjanja dlačica s intimnog područja pomoću voska ili šećerne paste. Ova metoda stekla je popularnost 80-ih godina zbog minijaturnih kupaćih kostima, a i danas je među omiljenijim izborima. Tokom tretmana uklanjaju se svi dlačice s intimnog područja, iako neke žene biraju da ostave mali ukras u obliku tanke linije ili trokuta. Razlika između brazilske i klasične bikini depilacije je u tome što se kod brazilke uklanjaju sve dlačice s intimnog područja, dok se kod bikini depilacije samo područje oko bikinija tretira.

Kako izgleda tretman?

Brazilska depilacija može se obaviti voskom ili šećernom pastom. Tretman obično traje oko pola sata, a ako je ovo prvi put, može potrajati malo duže. Proces uključuje nanošenje tople smjese na suhu kožu i brzo skidanje s ciljem uklanjanja dlačica iz korijena. Nakon tretmana, koža se obično maže njegujućim gelom ili kremom s aloe verom.

Depilacija šećernom pastom smatra se manje bolnom opcijom u usporedbi s voskom. Šećerna pasta je prirodna mješavina šećera, limuna, vode i meda, koja je nježnija prema koži i smanjuje rizik od iritacija.

Priprema i njega kože

Prije odlaska na brazilski tretman, važno je da dlačice budu dovoljno duge—oko pola centimetra je idealno. Nakon tretmana, preporučuje se nošenje udobnog donjeg rublja i široke odjeće, te izbjegavanje sunčanja, fizičkih aktivnosti, spolnih odnosa i vrućih kupki.

Je li tretman bolan?

Uklanjanje dlačica s korijenom može biti bolno, posevno zbog osjetljivosti intimnog područja. Međutim, s vremenom, bol postaje manja, naročito ako se depilacija redovno obavlja. Ako ste posebno osjetljivi na bol, uzimanje lijeka protiv bolova pola sata prije tretmana može pomoći.

Trajanje rezultata

Rezultati brazilske depilacije traju nekoliko sedmica, obično od tri do četiri sedmice, ovisno o brzini rasta dlačica kod pojedinca. Redovna njega kože, uključujući piling, može pomoći u sprječavanju urastanja dlačica i održavanju glatke kože.