Sačuvajte zdravlje kože

Zašto je SPF važan i kako izračunati koliko dugo vas štiti?

Autor: Žene.ba
Zašto je SPF važan i kako izračunati koliko dugo vas štiti?
Foto: Ilustracija

Sun Protection Factor (SPF) igra ključnu ulogu u zaštiti kože od štetnih UV zraka, ali znate li kako zapravo djeluje? SPF nije samo broj na bočici za sunčanje - on označava koliko dugo možete ostati na suncu prije nego što vaša koža počne crvenjeti ili gorjeti. Otkrijte kako izračunati koliko vam dugo SPF može pružiti zaštitu te zašto je važno koristiti ga svakodnevno kako biste sačuvali zdravlje kože.

Kako izračunati koliko dugo vas štiti SPF?

Prvo, važno je razumjeti kako SPF funkcioniše. Na primjer, ako vaša koža počinje crvenjeti nakon 10 minuta bez zaštite, primjena SPF 30 teoretski bi trebala omogućiti da ostanete na suncu 30 puta duže, odnosno oko 300 minuta (30 x 10 minuta).

Međutim, ovo je idealni scenarij koji se može razlikovati ovisno o tipu kože, intenzitetu sunčevih zraka i drugim faktorima poput znojenja ili plivanja koji mogu smanjiti učinkovitost SPF-a. Stručnjaci stoga preporučuju ponovnu primjenu zaštite od sunca svaka 2 sata ili češće ako ste izloženi vodi ili znoju.

Šta još trebate znati o SPF-u?

Zaštita od UVA i UVB zraka

SPF uglavnom štiti od UVB zraka koje uzrokuju opekotine, dok je zaštita od UVA zraka, koje su povezane s dugoročnim oštećenjem kože, također važna. Mnogi proizvodi sada imaju oznake poput "Broad Spectrum", što znači da štite od oba tipa zraka.

Primjena i količina

Važno je nanijeti dovoljno kreme za sunčanje da bi SPF bio učinkovit. Preporučuje se količina od otprilike 2 mg po cm² kože, što znači da za cijelo tijelo trebate koristiti otprilike 30 ml (oko 6 kašika) za svaku aplikaciju.

Dodatne mjere zaštite

Osigurajte da se ne izlažete suncu u najjačem dijelu dana (obično od 10 do 16 sati), nosite zaštitnu odjeću poput šešira i sunčanih naočala te koristite kreme za sunčanje čak i kada je oblačno, jer UV zrake i dalje prodiru kroz oblake.

Kada znate kako SPF djeluje i kako ga pravilno koristiti, možete uživati u suncu s manje brige o štetnim učincima. Pametna primjena zaštite od sunca ne samo da sprječava opekotine već i smanjuje rizik od dugoročnih oštećenja kože, čineći vašu aktivnost na otvorenom ugodnijom i sigurnijom.