sve što trebate znati

Zašto nastaju zanoktice i kako ih se riješiti?

Autor: Žene.ba
Zašto nastaju zanoktice i kako ih se riješiti?
FOTO: Ilustracija

Kako vrijeme postaje svježije, počinjete odvajati vrijeme za njegu svoje suhe kože i ispucalih usana. No pitanje je zašto ne biste istu pažnju posvetili svojim zanokticama?

Nažalost, ovo je područje jedno od najosjetljivijih na isušivanje i ljuštenje - i to je nešto što biste mogli primijetiti tokom cijele godine, a ne samo tokom zimskih mjeseci.

Ako vam se čini da ne možete spriječiti nastajanje zanoktica , možda je vrijeme da pojačate svoju rutinu, prenosi Martha Stewart.

Kako bismo pomogli, razgovarali smo s Olivijom Van Iderstine, stručnjakinjom za Mani trendove Olive & June i potpredsjednicom sadržaja i kreative; podijelila je sve što treba znati o nastajanju zanoktica, uključujući i savjete kako ih se jednom zauvijek riješiti.

Dehidracija uzrokuje ljuštenje "Zanoktice se ljušte jer su dehidrirane", kaže Iderstine, ističući da je koža zanoktica posebno nježna. Kako biste to spriječili, morate im pružiti dodatnu njegu, donosi bljesak.info

"Kako vani vrijeme postaje hladnije, a mi pojačavamo grijanje u zatvorenom prostoru, zanoktice se suše još brže - stoga je hidratacija ključna", dodaje ona.

Vlaga je vaš prijatelj

Liječenje ovog problema svodi se na osnovnu hidrataciju. (Nema apsolutno nikakve potrebe rezati ili otkidati komadiće kože koji se ljušte.)

"Liječite zanoktice koje se ljušte tako da budete marljivi u svojoj rutini hidratacije", napominje Iderstine, objašnjavajući da je ulje ili serum za zanoktice vaš najbolji izbor. Budite liberalni i tijekom primjene.

"Prvih nekoliko dana nanesite serum za zanoktice svakih nekoliko sati i nanesite debeli sloj prije spavanja", kaže ona; za još veću hidrataciju, nanošenje kreme ili seruma za ruke može učiniti čuda.

"Probudit ćete se s trenutno hidratiziranim rukama i bez zanoktica", kaže ona.

Prevencija je ključna

Najbolji način da spriječite ljuštenje zanoktica je isti način na koji ih tretirate: dovoljna hidratacija cijeli dan, svaki dan. Dok se serum za liječenje treba nanositi svakih nekoliko sati, preventivna njega zanoktica zahtijeva znatno manje truda; ciljajte na dva do tri sloja dnevno.

Međutim, ako ste osobito skloni isušivanju zanoktica, ona preporučuje ponovno nanošenje nakon svakog pranja ruku jer će oba postupka isušiti osjetljivo područje. A ako se često zaboravljate pridržavati svoje kozmetičke rutine, Iderstine preporučuje da proizvod stavite na prometna mjesta - vaš automobil, radni stol, noćni ormarić itd.

"Tako ćete jednostavno steći naviku njegovanja zanoktica", kaže ona.