Moda

Angelina Jolie za Vogue o osnivanju modnog studija: Korak naprijed i terapija

Autor: Žene.ba

Od kada je Angelina Jolie prvi put najavila svoj najnoviji poduhvat, Atelier Jolie, ovog proljeća, otkrila je malo detalja o svom novom modnom studiju usmjerenom prema održivosti, osim svrhe kao kreativnog inkubatora i partnerstva s luksuznom kućom Chloé.

Sada, za novembarski broj časopisa Vogue, dobitnica Oscara i humanitarka dala je intervju o projektu i otkrila njegove prve komade - uključujući zavijajuću haljinu bez naramenica bijele boje koju nosi na digitalnom naslovu (fotografisala Annie Leibovitz), za koju se kaže da je Jolie posebno sprejom oslikala za snimanje.

Dramatična slika možda podsjeća na ikonični trenutak s prskalicom Alexander McQueena na pisti (ili, nedavno, na Copernijevu haljinu s prskalicom s Bellom Hadid), ali je takođe i direktan poziv na prostor u kojem se Atelier Jolie nalazi: bivši dom i studio pokojnog slikara Jean-Michela Basquiata, smješten u Boweryju u New Yorku.

Tamo, Jolie pretvara prostor u mjesto za zajednicu i saradnju, koje će nuditi usluge krojenja i recikliranja, kao i prostrani galerijski prostor za umjetnike, piše Vogue, dok će se kafić studija sarađivati s organizacijama za izbjeglice. Atelier Jolie će se zvanično otvoriti u novembru, sa saradnjama koje uključuju londonskog Justina Smitha, američkog umjetnika Dukea Rileya i južnoafričkog Pierrea Fouchéa.

"Ne želim biti veliki modni dizajner", rekla je Jolie za Vogue. "Želim izgraditi kuću za druge ljude da postanu takvi."

Vrijeme za tranziciju

U ovom poduhvatu pridružili su joj se i njena djeca Zahara i Pax, koji su "intenzivno uključeni" u lansiranje, prema Vogueu.

"Nalazim to malo smiješnim da smo uključeni u modu - ne mislim da je bilo koji od nas previše 'modan'", rekla je Jolie u intervjuu. "Ali zato što živimo u svojoj odjeći, to je toliko dio nas, nešto što je važno istražiti, posebno za mlade ljude."

Iako je Jolie ostala tiha o svom privatnom životu - njenom kontinuiranom pravnom sporu s bivšim suprugom Bradom Pittom oko zajedničkog vinogradarskog posjeda i optužbama za zlostavljanje tokom njihovog braka (koje je Pitt demantirao) - rekla je Vogueu da se osjeća kao da je "u tranziciji kao osoba" s 48 godina.

"Ne osjećam se kao da sam bila svoja tokom deset godina, na neki način, o čemu ne želim da govorim", dodala je, iako je napomenula da je namjerno smanjila broj uloga u filmu sedam godina ranije - godinu dana nakon što su objavili svoju razdvojenost. "Imali smo puno iscjeljenja", rekla je.

"Mislim da je dio ovoga bio terapeutske prirode za mene - raditi u kreativnom prostoru s ljudima kojima vjerujete i ponovno se otkrivati", dodala je o procesu osnivanja Atelier Jolie. "Nadam se da ću promijeniti mnoge aspekte svog života. A ovo je jedan od koraka prema naprijed."

Što se tiče same odjeće, Jolie, Zahara, Pax i kreativna direktorica Chloé-a, Gabriela Hearst, modeliraju nekoliko komada iz nove linije. (Saradnja je bila jedan od posljednjih činova Gabriela Hearst kao kreativne direktorice Chloé, budući da napušta tu funkciju ovog mjeseca.) Jolie nosi zlatnu haljinu s tankim naramenicama i baršunasti plašt, Zahara nosi prilagođenu bijelu haljinu dok Pax nosi košulju bijele boje s crnim motivom spreja.

Žene.ba