Moćna i odvažna

Narandžasta boja je u fokusu ovog ljeta

Autor: Žene.ba
Narandžasta boja je u fokusu ovog ljeta
Foto: Instagram

Narandžasta boja nosi snažnu simboliku i važnost u različitim kontekstima. Kao što je Vasilij Kandinski istakao, narandžasta je poput čovjeka - uvjerena u vlastitu moć.

U mnogim jezicima nazvana je po voću narandži. Ova izuzetno vidljiva boja koristi se za označavanje opasnosti na semaforima i cestovnim znakovima te se često pojavljuje na sigurnosnim uređajima poput "crnih kutija" u avionima.

U svijetu životinja, narandžasta boja često služi kao zaštita od predatora. U modi, narandžasta može simbolizovati samouvjerene i moćne žene koje je nose. Prvi spomen narandžaste u odijevanju datira iz 16. stoljeća kad je engleska kraljica Elisabeth of York darovala svojoj kćerci Mariji Tudor.

Kroz historiju, narandžasta je bila popularna u modi 20-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, često korištena zbog svoje svjetlosti i energije. Danas je narandžasta prisutna u ljetnim kolekcijama mnogih modnih kuća, asocirajući na osunčani ten i opuštene ljetne dane. Može se nositi od glave do pete ili kombinovati s plavim detaljima koji joj komplementiraju boju, dok se zlatni nakit savršeno slaže s njezinim toplim tonovima.