Tim Mongolije privukao pažnju

Uniforme koje će biti u centru pažnje na Olimpijskim igrama 2024.

Autor: Žene.ba
Uniforme koje će biti u centru pažnje na Olimpijskim igrama 2024.
Foto: Agencije

Olimpijada uvijek predstavlja priliku da svjedočimo vrhunskim sportskim izvedbama na nadljudskim razinama, ali također nam donosi i spektakularne modne trenutke putem olimpijskih uniformi.

S Parizom kao domaćinom Ljetnih olimpijskih igara 2024., veliki modni brendovi poput Ralph Laurena, Berlutija i drugih pridružili su se u opremanju sportaša, čime su stvorili kolekcije koje izazivaju oduševljenje.

Jedna od uniformi koja je privukla posebnu pažnju su one koje je kreirala modna marka Michel & Amazonka za tim Mongolije. Ove iznimno detaljne uniforme inspirisane su tradicionalnim mongolskim deelima.

Tamno crvena, mornarsko plava i zlatna boja s ukrasnim vezom na okovratnicima, manžetama i prslucima čine ih izrazito upečatljivim. Svaka od ovih jedinstvenih uniformi zahtijevala je prosječno 20 sati rada, a sadrže i plisirane suknje, prozirne plašteve i mnoštvo ukrasnih dodataka poput vezenih torbi i naušnica. Motivi na uniformama simbolizuju i Olimpijadu u Parizu i Mongoliju, uključujući Eiffelov toranj i mongolski Soyombo simbol.

Ralph Lauren je također ponosno predstavio svoju kolekciju za tim SAD-a, koja se temelji na klasičnom američkom stilu. Sportaši će nositi tradicionalne sakoe, prugaste košulje i crvene, bijele i plave detalje koji jasno pokazuju njihovu nacionalnost. Ove ikonične uniforme simbolizuju jedinstvo i inspiraciju za američki tim, proizvedene sa ponosom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Puma se istakla svojim dizajnom za tim Jamajke, čija je paleta boja (crna, zlatna i zelena) direktno inspirisana nacionalnom zastavom. Ovi dizajni spajaju brzinu i modu, ističući ljepotu sportaša u pokretu kroz strategijski postavljene linije kroja i visokotehnološke tkanine koje pomažu u regulaciji tjelesne temperature.

Za tim Nizozemske, brend The New Originals stvorio je futurističke uniforme koje odaju počast bojama nizozemske zastave, uključujući i živopisnu narandžastu boju. Ove moderne uniforme su dizajnirane kako bi impresionirale u novom olimpijskom sportu - breakdancingu.

J.Lindeberg je bio odgovoran za elegantne uniforme američkog olimpijskog golf tima, kombinujući bezvremenske golf klasike s visokotehnološkim tkaninama i inovativnim izrezima, dok je Berluti stvorio izuzetno elegantne uniforme za tim Francuske, inspirisane formalnom odjećom poput smokinga.

ASICS je kreirao uniforme za australski olimpijski tim, slavivši nacionalne boje i uključujući autohtoni print stvoren u saradnji s autohtonim umjetnikom Paulom Flemingom. Ove uniforme su namijenjene da integrišu autohtoni identitet u historiju olimpijskih igara.

Nike je izazvao podijeljene reakcije sa svojim unitardom za ženski tim SAD-a, dok je Stéphane Ashpool u suradnji s Le Coq Sportifom stvorio impresivnu kolekciju za tim Francuske, uključujući i kimone za judo izrađene od francuskih tkanina.

Lululemon je pomakao granice s kanadskim uniformama koje se ističu po svijetlim grimiznim šarama i pristupačnosti u svijetu sportske mode, dok je nezavisni brend Left on Friday odabrao odbojku na pijesku kao svoj olimpijski izazov, stvarajući funkcionalne i laskave kupaće kostime.

Ben Sherman je ponovo bio odabran za dizajniranje uniformi za britanski olimpijski tim, inkorporirajući cvjetne motive koji simbolizuju identitete četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva.