Moda

Ususret dodijeli Oscara: Prisjetili smo se kultnih haljina sa crvenog tepiha

Autor: Žene.ba
Ususret dodijeli Oscara: Prisjetili smo se kultnih haljina sa crvenog tepiha
Foto: Getty

Baš kao što se godinama unazad upisuju dobitnici prestižne filmske nagrade Oscar, jednaku slavu i priznanje stiču i kultne haljine koje su obilježile crveni tepih na toj svečanoj manifestaciji. Dodjela ovih prestižnih nagrada i visoka moda oduvijek su išli ruku pod ruku, pa se i danas sjećamo nekih zaista ikoničnih modnih trenutaka.

Posljednjih sedmica, najveće modne kuće svijeta nedvojbeno su se "borile" kako bi odabrane glumice nosile njihove kreacije na crvenom tepihu. U međuvremenu, odlučili smo se prisjetiti Oscar haljina koje su tokom posljednjih godina zauvijek ostavile traga u modnoj historiji.

Halle Berry i ''Elie Saab'', 2002

Ova godina obilježena je sa Halle Berry kao prvom crnom ženom koja je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu. Legendaran trenutak u historiji zahtijeva jednako legendarnu haljinu, a Elie Saab je to isporučio s ovom kreacijom.

Salma Hayek i ''Armani'', 1997

Na dodjeli Oscara 1997., Salma Hayek je pokazala kako bi savremena princeza trebala odabrati svoj odjevni stil. Fascinira je njezino nošenje elegantne tiare u kosi, a istovremeno jednostavnost haljine i cipela što je dalo dojam opuštenog stila na iznimno fantastičan način.

Lauren Hutton ''Halston'', 1975

Lauren Hutton na dodjeli Oscara 1975. godine nosila je jedinstven dizajn. Obukla je prugastu haljinu s dubokim izrezom dizajniranu od strane Halstona, tada popularnog dizajnera. Lakoća s kojom Hutton nosi tu haljinu svjedoči o intuitivnom stilu dizajna Halstona. No, vrhunac je bio crveni prsluk od lisice koji je Hutton prebacila preko haljine.

Celine Dion i ''Dior'', 1999
Jedna od omiljenih Oscar haljina svih vremena zapravo nije haljina, već Dior odijelo koje je Celine Dion nosila 1999. godine. I dok snažna žena u odijelu nikada neće izgubiti svoju privlačnost, nešto je još moćnije u tome što Celine odbacuje pravila i nosi ga na način koji većina muškaraca nikada ne bi uzela u obzir.

Gwyneth Paltrow i ''Ralph Lauren'', 1999

Njena kreacija je bila spoj suptilnosti i  elegancije, te je ostavila neizbrisiv trag u pop kulturi i modi. Također, to je bila noć kada je postala dobitnica Oscara, odnijevši kući nagradu za najbolju glumicu za film "Shakespeare in Love".

Sharon Stone i ''Vera Wang'', 1998

Sa skoro do kraja otkopčanim dugmadima i blago iskočenom kragnom, Sharon Stone je ušla u historiju stilizovanja 90-ih.

Rihanna i ''Alaïa'', 2023

Brooke Bobb, direktorica modnih vijesti, izrazila je oduševljenje trenutkom kada je Rihanna najavila svoju trudnoću na dodjeli Oskara 2023., neposredno nakon što je javnost obavijestila o trudnoći na Super Bowlu. Rihanna je nosila haljinu ''Alaia'', koja se istakla po suptilnim detaljima poput proreza sa strane i prozirne tkanine preko stomaka.

Zendaya i ''Valentino'', 2022

Zendaya je dominirala crvenim tepihom na dodjeli Oscara 2022. Njen dvodijelni izgled sadržavao je fantastičnu Valentino Haute Couture bijelu košulju i večernju suknju izvezenu srebrnim šljokicama.