Moda

Vratila se moda s početka milenija!

Autor: Žene.ba
Vratila se moda s početka milenija!

Nakon što se stil 90-ih vratio u modu mislili smo da smo vidjeli sve. Ali postoji to još jedno razdoblje koje bi neki od nas rado zaboravili i ostavili zakopano duboko u prošlosti. No, u nedostatku ideja ili nekoj neobjašnjivoj privlačnosti prema tim godinama, modni se dizajneri ne slažu s nama. Da, riječ je o dvijehiljaditima, i da, moda s početka milenija se vraća. Sjećate se Diorovog modela torbe "Saddle" kojeg je 2000-ih Carrie Bradshaw prošetala malim ekranima? Od jučer se isti takav i službeno ponovno može kupiti putem stranica francuske modne kuće. I nije kuća Dior jedina modna institucija koja se okrenula modi s početka milenija. Prisjetimo se da smo ne tako davno prije ere vintage Levi's traperica visokog struka imali natjecanje u tome ko će pronaći hlače s nižim strukom. I to nam je, čini se, pred vratima - talijanska kuća Prada na pistu je nedavno poslala manekenke u hlačama i suknjama s niskim strukom. Na početku milenija nosili smo i naočale sa staklima u boji i mikro torbice, zvuči poznato?

Revija Prada Resort

Revija Prada Resort

Traperice nam tada nisu imale džepove na stražnjici jer smo svi htjeli izgledati kao J.Lo u eri "Love Don't Cost a Thing". Da, i mi smo u potpunosti zaboravile da su nekada postojali modeli bez džepova, ali nas je na taj trend podsjetio brend Reformation. Oni su, naime, takve traperice uvrstili u svoju ponudu početkom ljeta, a na stranici su ih rasprodali brzinom munje. Gotovo desetljeće nakon što ih je isfurala J.Lo nosi ih Emily Ratajkowski, koja je u to doba prolazila neugodnu tinejdžersku fazu, baš kao i mi.

Comeback fashion: vratila se moda s početka milenija! (фото 1)

Ne tako davno krale smo i marame iz maminog ormara kako bi ih umjesto remenja provlačile kroz hlače po uzoru na britanske it djevojke Siennu Miller i Kate Moss koje su smatrane modnim ikonama tog doba. U nešto profinjenijoj varijanti to danas radi modna dizajnerica Victoria Beckham. Rafinirane verzija topa na jedno rame (bez prozirne ili neke druge tanke naramenice) i bluze s pufastim rukavima preplavile su police high-end i high street dućana. Kitten heel špic štikle? Pronašli smo ih skrivene u podrumu i sva sreća nisu nastradale od vlage. Matrix naočale? "Preroštat" ćemo svoju sobu iz djetinjstva prije nego se uputimo na more. A gdje mi je ona polo majica s prugama koju sam kupila kad sam bila zaluđena Kanyeom Westom (starim Kanyeom)? Shvatili ste poantu. U potrazi za novim, okrećemo se starome.

Comeback fashion: vratila se moda s početka milenija! (фото 2)

Da su ljudi gladni nostalgične mode shvatili su i modni dizajneri, a i oni iznad njih. Streetwear je i dalje dominantan stil i postalo je sasvim normalno da posjetitelje modnih tjedana viđamo u trenirkama, ali zar će zaista uskoro početi hodati u Juicy Couture plišanim trenirkama? Ne samo da je brend koji je proslavila Paris Hilton ostvario lukrativnu suradnju s Vetementsom, imao reviju na njujorškoj Sedmici mode već se njihov kreativni direktor hvalio odličnim rezultatima. Taj je brend prvi, još 2001. godine, predstavio luksuzne verzije trenirki, pa ono što su danas sock boot i tracksuit Off-Whitea ili Yeezyja - brendova koji su svoj uspjeh izgradili na sportskim komadima - nekoć su bile uggsice i Juicy trapez donji dio trenirke. U modernoj ih verziji, umjesto Lindsay Lohan, nose neke od najutjecajnijih dama današnjice kao što su Rihanna i Kylie Jenner. I bucket šeširići, koji doduše potječu s kraja 90-ih, ali su u 00-im zahvaljujući u spotovima pop i rap zvijezda poput Jay Z-ja, Nasa i Britney Spears doživjeli procvat, nalaze se u ormarima istih dama.

Rihanna nosi Vetements x Juicy Couture

Rihanna nosi Vetements x Juicy Couture

Pa šta je sljedeće? Jedna od ikona stila tog vremena bila je Marissa Cooper iz serije "The O.C.". Možda neće proći dugo, a u ormaru ćemo tražiti topove "za van" koji su se vezali oko vrata. Nešto slično najavila nam je Kendall Jenner koja se prošle godine, na proslavi svojeg 21. rođendana, pojavila odjevena kao Paris Hilton 15 godina ranije. Kad ste zadnji put na nekome vidjeli tuba top? Nemojte se začuditi ako on zamijeni crop topove i majice s tankim bretelama. A mogli bismo svi skupa ponovno završiti u uskim rebrastim potkošuljama koje smo nosili uz traperice širokog kroja ili military hlače. Navodno je trend robusnih ružnih tenisica na svom zalasku pa bi uskoro na ulici ponovno mogli početi viđati, u 00-ima iznimno popularan model Asics Tiger. A za jesen je većina it djevojaka današnjice nabavila kaubojske čizme i velike ring naušnice, koje su se također tada tražile. Pop kultura je možda bila neobična u 00-ima, ali još neobičnija bila je moda.

Comeback fashion: vratila se moda s početka milenija! (фото 3)

Je li to modno razdoblje zaista toliko atraktivno ili je možda riječ o nečemu drugome? Milenijalci svoje vrijeme provode na društvenim mrežama, a bezbroj je nostalgičnih profila na kojima se dijele fotografije iz 90-ih i 00-ih, izvučene iz starih magazina ili negdje iz bespuća Interneta. A što milenijalac, ili pak pripadnik generacije Z vidi, to želi imati. Stoga ne čudi da je Dior odlučio vratiti svoj stari model torbe koji je tada bio popularan jer će to dobro napuniti blagajnu brenda. Nije novost zagrebati u prošlost, a uz pomoć društvenih mreža postalo je puno lakše brendovima otkriti na što se fokusirati. Dizajneri uz pomoć Instagrama recikliraju komade iz arhive, a upravo uz pomoć toga neki brendovi kao Fila i Fendi doživljavaju novu mladost. Pistama su donedavno "šetali" komadi koje lako možemo zamijeniti s onima iz 80-ih i 90-ih, a sada nam slijedi i povratak na početak milenija.

Chiara Ferragni nosi Dior Saddle Bag

Chiara Ferragni nosi Dior Saddle Bag

Dizajneri će uvijek inspiraciju potražiti u svojoj prošlosti, a s novom generacijom dizajnera dobili smo i novo razdoblje kao inspiraciju. Puno je toga što bismo voljeli ostavljeni zakopano u kičastim dvijetisućitima, ali su se čak i dizajneri kojima su dosadile 80-e i 90-e okrenuli upravo tom, blago rečeno modno nezgodnom razdoblju. Pa onda, jeste li spremni? Nemojte reći da vas nismo upozorili.

Buro 24/7