Robert Dacešin

Deset savjeta za putovanje na Tajland

Autor: Žene.ba
Deset savjeta za putovanje na Tajland
Tajland / Robert Dacešin

Ukoliko putujete na Tajland, ovdje se nalazi 10 najbitnijih stvari koje je dobro znati, po preporuci bh. travel bloggera Roberta Dacešina.

"Ja bih lično volio da sam ovo znao prije nego sam prvi put došao u ovu zemlju", poručio je Dacešin. 

1. Kako pronaći jeftin let? 

Dve su najčešće opcije kada su letovi ka ovoj zemlji u pitanju – za Bangkok ili Phuket. Oba ova grada su najčešća za boravak i dolazak turista, a letove ka njima imaju sve veće aviokompanije iz svih većih avio luka u Evropi. Mi smo putovali Turkish Airlines-om, iz Zagreba preko Istanbula za Bangkok, ali su letovi bili dostupni i iz ostalih gradova regiona.

2. Kada je najbolje vrijeme za posjetu zemlji? 

U periodu od novembra do marta, kad je sušna sezona i dosta je vruće i sparno, ali su kiše rijetke, za razliku od kišne sezone u periodu od maja do septembra, kada je dosta vruće i uglavnom kišno.

3. Kako se kretati po zemlji? 

Ako ste vozač motora, ovo je zemlja za vas. Jugoistočna Azija je zemlja motora, i ako ne unajmite motor, vjerovatno ćete uspjeti obići sve ono što ste naumili, ali dosta teže i sporije. Važno je da znate da ako se odlučite rentati motor, morate imati međunarodnu dozvolu za položenu A kategoriju, a takođe bi se trebali navići i na vožnju lijevom stranom. Inače, ukoliko ne vozite motor, Grab i Bolt su dvije taksi aplikacije koje se najviše koriste širom Tajlanda.

4. Da li nositi keš ili karticu? 

Apsolutno keš! Karticama je moguće plaćati, ali samo u marketima i tržnim centrima, dok na uličnim štandovima za hranu i suvenire možete platiti samo kešom. 

5. Kakva je sigurnost u zemlji? 

Kao i ostatak jugoistočne Azije, Tajland je više nego sigurna zemlja. Za razliku od pojedinih zemalja Centrale Amerike u kojima sam bio, gdje nisam praktično smio ništa malo skuplje da sa sobom nosim u grad, ovdje čovjek ne mora da brine za te stvari. Tako da sam mogao da pronosam svoj novi G-shock sat koji sam uzeo u Kuprešak i koji ću sada sa sobom stalno da nosim na putovanja. Satovi su inače nešto što zaista mnogo volim, a kući ih imam 5-6 komada koje nerijetko mijenjam. Ovaj G-shock mi je sjajan iz razloga što je vodootporan, izgleda lijepo, lagan je i baš onako putnički. 

6.Koliko dana je dovoljno za posjetu?

Tek kada se vratite kući sa vašeg prvog putovanja ovde, shvatićete koliko je teško odgovoriti na ovo pitanje. Vaš plan putovanja uveliko će zavisiti od toga koliko dana imate na raspolaganju, ali je preporuka da odvojite najmanje 15, kako biste vidjeli bar od svega po malo.

7.Kakva je tajlandska masaža?

Iako u životu nisam imao prilike biti na mnogo masaža, mislim da sam ovde to sve nadoknadio. Jedino oko čega ćete se sigurno kajati kako se putovanje bude bližilo kraju jeste zašto ranije niste počeli sa masažama, jer obično smo svi na početku putovanja zauzeti obilascima i znamenitostima, a njih ostavljamo za kraj.

Preporuka je da isprobate sve vrste masaža, a onu koju nikako ne smijete preskočiti je klasična Thai masaža. Na svakom ćošku su centri za masiranje, koji nudi masaže po smiješno niskim cijenama – thai masaža recimo košta svega 300 bahta (oko 8 EUR), traje sat vremena i toliko vas opusti i istegne da se poslije nje osjećate kao ptica! Ni malo nije slična ni jednoj našoj masaži ili bilo kakvom istezanju, jer ovde maseri hodaju po vama, istežu svoje noge od vaša leđa kako bi istegnuli vas i pritisnu svaki mišić kako bi se on u potpunosti opustio. Defintivno nešto što morate uraditi više puta dok ste ovdje!

8.Koje jelo morate isprobati?

Bez ikakve dileme mango sticky rice! Slatka riža sa mangom, nešto je što ćete naći na svakom ćošku na uličnim štandovima, i jedna tako dobra kombinacija kojoj se dodaje kokosovo mlijeko. Iako vrlo kalorična, preukusna je i nešto što ne možemo naći kod nas, i zato si dajte oduška i uživajte dok ste na Tajlandu! Tajland je isto tako raj ako volite egzotično i neobično voće koje ne možete pronaći kod nas! Mango, papaja, marakuja, dragon fruit, liči, samo su neki od vrsta voća za koje možda do sada i niste čuli, a ovde su izuzetno jefini i dostupni, kao kod nas recimo banane. Posebna preporuka ide za baby ananas, najslađi i najukusniji ananas koji smo ikad jeli!

Čuvajte se leda i vode koji stavljaju u sokove i smutije. Smutije obično ne mogu da naprave bez leda, ali im možete reći da stave vrlo malo, jer voda na Tajlandu nije za piće i iako se ulični štandovi čine da nisu baš na zavisdnom nivou kad je higijena u pitanju, obično su voda i led ono što uzrokuje stomačne tegobe. UTakođe ako ne volite dodani šećer, naglasite im i da ne stavljaju šećer, jer ga obično dodaju u svako piće, sok i smuti.

9. Kakve su bube i žohari?

Kad isprobate normalnu hranu, pređite na onu ludu – ako ste nekad čuli kako ljudi po Aziji jedu larve i bube, oni baš ovde mogu da se nađu! Na ulicama postoje štandovi sa škorpijama, skakavcima, žoharima, larvama i crvima, a ni mi nismo bili lijeni i isprobali smo od svega po malo. Da vas utješimo – totalno je bezukusno. Baš ništa ne osjetite dok jedete, osim misli koji vam se vrte po glavi da ste upravo pojeli prženog skakavca.

10.Šta je najluđa stvar koju ćete ovdje vidjeti?

Ako niste čuli za ping pong show, pokušaću da vam opišem šta je to, jer slikovito ne mogu, s obzirom da je snimanje i slikanje jednog ovakvog događaja strogo zabranjeno. U nekim od klubova, obično čitave noći, dešava se događaj pod nazivom ping pong show, gdje djevojke i žene iz svojih intimnih dijelova tijela vade (i ponovo tamo ubacuju) neke od neobičnih predmeta i tako prave show program. Jedni od tih rekvizita su i ping pong loptice, kojima gađaju koševe i pokušavaju pogoditi mete.

Bolesno ili ne, na vama je da odlučite, ali je činjenica da je ovo dio kulture i svakodnevnice Tajlanda. Ulaz je dozvoljen i muškarcima i ženama, a cijene se kreću od 700 do 800 bahta (15 – 20 EUR)

O svemu ovom, radio sam i dva videa, koja će uskoro biti na mom YouTube kanalu, gdje sam u detalje prošao sve ove stavke i još mnoge druge, poručio je Robert.

10 SAVJETA ZA PUTOVANJE NA TAJLAND Ukoliko putujete na Tajland, ovdje se nalazi 10 po meni najbitnijih stvari koje...

Posted by Robert Dacešin on Sunday, January 21, 2024