Među njima i Fantom iz opere

Destinacije koje će biti nedostupne turistima tokom 2024. godine, a možda čak i zauvijek

Autor: Žene.ba
Destinacije koje će biti nedostupne turistima tokom 2024. godine, a možda čak i zauvijek
Foto: Ilustracija

Nakon nekoliko turističkih sezona koje je obilježila pandemija, prošla godina je, s turističkog gledišta, bila razdoblje nadoknade propuštenog. Posjetitelji su preplavili najveće evropske gradove, istražujući ili se vraćajući na destinacije koje su bile nedostupne tokom pandemije.

Neka mjesta će biti ili zauvijek zatvorena ili će privremeno prestati s radom. Evo popisa destinacija koje nećete moći posjetiti tokom 2024. godine.

Centar Pompidou, Pariz

Iako izgleda moderno, pariški muzej Centar Pompidou zapravo ulazi u svoju šestu deceniju. Nakon Ljetnih olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske ovog ljeta, Pompidou će privremeno zatvoriti svoja vrata kako bi prošao kroz program modernizacije vrijedan 260 milijuna eura.

Muzej će biti nedostupan do 2030. godine, ali istovremeno se radi na otvaranju sestrinskog muzeja u Briselu, koji će, planirano, biti spreman do 2025. godine.

Splash Mountain, Orlando, Florida i Anaheim, Kalifornija

Jedna od najpoznatijih Disneyjevih atrakcija, Splash Mountain, održala je svoje posljednje vožnje 2023. godine.

Noma, Kopenhagen 

Najbolji restoran na svijetu, Noma iz Kopenhagena, službeno zatvara svoja vrata. Restoran koji je popularizirao novu nordijsku kuhinju posluživat će svoje posljednje obroke 2024. godine, ali neće nestati s kulinarske scene.

Godine 2025., Noma će se ponovno otvoriti kao "pionirska testna kuhinja posvećena istraživanju inovacija u hrani i razvoju novih okusa", kako je navedeno u izjavi na njihovoj web stranici.

Fantom iz opere, New York City

Nakon 35 godina i gotovo 14.000 izvedbi, kultni mjuzikl "Fantom iz opere" je svoj posljednji završni naklon održao na pozornici u New Yorku 2023. godine. Ovaj dugovječni mjuzikl povučen je s pozornice kao najdugovječnija predstava ikada na Broadwayu, nadmašujući popularne mjuzikle poput "Cats", "Les Miserables" i "A Chorus Line".

Pergamonmuseum, Berlin 
Muzej Pergamon, dom svjetski poznatih Ištarinih vrata i dio berlinskog Muzejskog otoka, bit će zatvoren do 2027. godine zbog opsežnog projekta nadogradnje. Ova ambiciozna inicijativa obuhvata stvaranje nove središnje pješačke zone, proširenje izložbenih dvorana i druga poboljšanja, a kompleks Muzejskog otoka uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Park Hyatt, Tokio

Park Hyatt, općenito smatran prvim luksuznim hotelom u zapadnjačkom stilu u glavnom gradu Japana kada je otvoren 1994., završit će svoj glamurozan život za svoj 30. rođendan. Hotel će privremeno zatvoriti vrata u maju 2024. kako bi prošao kroz opsežan proces obnove, nazvan "obnovom cijele nekretnine", prema izjavi Hyatta.

Vinograd Leonarda Da Vincija, Milano 

Nekada popularno turističko odredište skoro pola stoljeća, talijanski vinograd koji je pripadao Leonardu Da Vinciju sada je u privatnom vlasništvu milijardera Bernarda Arnaulta, izvršnog direktora luksuznog brenda LVMH. Arnault je stekao posjed u Milanu u decembru 2022. godine, ali nije dao nikakve izjave o tome hoće li i kada posjetitelji ponovno moći posjetiti ovo mjesto.