NAKON GODIŠNJIH

Europski gradovi koje je najljepše posjetiti u jesen

Autor: Žene.ba
Europski gradovi koje je najljepše posjetiti u jesen
FOTO: azra.ba

Čim su godišnji odmori završili, a mi se vratili u grad i na posao, počeli smo zbrajati preostale dane godišnjeg i razmišljati o idućoj prilici za putovanje. Nakon ljetne sezone putovanja i odmora na obali, početak jeseni pravo je vrijeme za putovanje na gradske destinacije širom Evrope.

Turista je manje, temperature više nisu neizdržive – naprotiv, savršene su za duge šetnje gradom, a cijene smještaja su znatno manje. Osim toga, s obzirom na to da su većini ljeta rezervirana za more, a zime za skijanja, upravo je jesen idealan period za istraživanje znamenitosti, kultura i običaja drugih država i njihovih gradova, prenosi azra.ba

Jesenska sezona u Evropi jednostavno je zapanjujuća, s toplim bojama u gradovima i krajolicima, niskim suncem i romantičnim ranojutarnjim maglama. Donosimo vam listu evropskih gradova koje je najljepše posjetiti u septembru i oktobru. Pripremite se za jesenska putovanja!


Barcelona

Barcelona je jedan od najposjećenijih gradova svijeta. Središte je arhitekture, umjetnosti, gastronomije, vrhunske zabave i sporta – ovdje možete pronaći baš sve što tražite. Od prekrasnog parka Güell, posjeta Sagradi Familiji, Picassovu muzeju, Casi Milà i Casi Batlló, pa do šetnji parkom kaktusa ili pak najvećom gradskom tržnicom, La Boqueriom, svaki kutak grada ostavlja bez daha. Temperature su i dalje ugodne pa će i odlasci na plaže biti jedan vrsta zabave, no nemojte računati na to kako će grad napustiti svi turisti – rana jesen je period kada je posjetitelja još uvijek mnogo.

Zabavu potražite u malim uličicama i živahnim četvrtima gdje je svako godišnje doba jednako veselo, a potražite i festivale jer ih u jesen ima mnogo – od food festivala, filmskih festivala pa sve do muzičkih! Odlična je lokacija za jesenska putovanja.


Sevilla

Poznat po flamenco plesu, Alcazaru i visokoj gotičkoj katedrali, Sevilla je jedno od najomiljenijih mjesta u Španiji. Sevilla je poznata po svojoj arhitekturi. Grad je mješavina starog i novog, drevnog i modernog. Feničani, Rimljani, Vizigoti, Arapi živjeli su u ovom gradu i stoga su ostavili trag u zgradama, urbanističkom planiranju i kulturi. Rimski ostaci mogu se vidjeti na mnogim mjestima u središtu grada. Ovaj je grad posebno drag filmskim producentima upravo zbog različitih arhitektonskih stilova na jednom mjestu.


Firenca

Firenca na najbolji način opisuje svu italijansku čaroliju i raskoš. Grad koji je drugo ime za umjetnost, mjesto rođenja renesanse i srce Toskane. Svaka ulica priča priču koja svoje uporište ima u bogatoj historiji, a modernost joj udahnjuje poseban šarm.

Firenca je glavni grad toskanske regije. Područje Toskane sa svojim poznatim brežuljcima, vinogradima, ukusnom hranom, ima puno za ponuditi. U Firenci ste u savršenom položaju da istražite regiju kratkim izletima i uživate u krajoliku. Možete otići na degustaciju vina, istraživati stare srednjovjekovne gradove u brdima, iznajmiti vespu ili bicikl, upisati kulinarski tečaj u nekoj od raskošnih vila, ili čak pomoći u berbi grožđa ili maslina za sezonu. Idealna za jesenska putovanja u dvoje.


Palermo

Palermo, glavni grad Sicilije, italijanskog otoka bogate historije i kulture, privlači posjetitelje diljem svijeta svojom jedinstvenom ljepotom i šarmom. Naime, grad je to koji već godinama mami turiste. Nije ni čudo jer ovo živopisno i živahno mjesto ima 2700 godina dugu povijest. Feničani, Grci, Rimljani i Arapi vladali su tijekom stoljeća ovim gradom. Ta bogata povijest ostavila je tragove u arhitekturi, umjetnosti, kuhinji i kulturi grada.

Temperature će tek lagano pasti, a boravak na otvorenom bit će znatno ugodniji nego tokom vrućih ljetnih mjeseci.


Rim

Italijanska prijestolnica se nakon dugog toplog ljeta, na jesen polako prazni od brojnih posjetitelja i postaje “muzej na otvorenom”. Rim pruža nevjerovatne zalaske sunca, a već šetnja i obilazak znamenitosti poput Koloseuma, Fontane di Trevi i Panteona, ovih će dana biti još više čarobna. Najveće atrakcije u Rimu danas čine historijske građevine, spomenici, palače i sakralni objekti, fontane i muzeji, koji su podsjetnici na slavnu povijest grada. Uličice, trgovi te izvrsna hrana i ljubazni domaćini posjet Rimu mnogima će učiniti jednim od najljepših putovanja u životu. Stoga iskoristite nadolazeću sezonu i odvažite se na jesenska putovanja u Vječni Grad.


Lisabon

Lisabon, glavni grad Portugala, također je jedna od najljepših gradskih destinacija za jesenski odmor. Ugodne temperature, manje gužve i niže cijene van sezone samo su neki od razloga zašto je sada idealno vrijeme da isplanirate svoje jesensko putovanje u Portugal. PrekrasanLisabon u post sezoni je i dalje dovoljno topao za dnevne izlete na plažu kao i jednodnevne izlete u obližnja šarmantna mjesta.


Verona

Verona je jedan od italijanskih gradova koji turisti (uz Veneciju) najviše vole posjećivati. Jedan od razloga jest taj da se tamo odigrala najljepša i najtragičnija ljubavna priča svih vremena, ona o Romeu i Juliji. Grad se smjestio na obalama rijeke Adige, koja je očarala i slavnog Šekspira (Shakespeare), koji je tu smjestio radnju čak triju svojih drama i sa svojim kulturnim nasljeđem bez daha ostavlja svakog.

U šetnji gradom zastat ćete gotovo na svakom koraku, zbog čarobnog pogleda, kafića koji mirišu na najbolju kratku kafu, mirisa prefine domaće hrane ili pak jer ste naišli na neki od brojnih kulturno-historijskih spomenika.

Ono što je još bolje kada je riječ o Veroni jest to što je možete obići tokom vikenda, pa je odličan odabir za gradski odmor, i to izvan sezone i bez prevelike gužve.