Pogledajte fotografije

Fascinantni hoteli širom Evrope gdje bismo voljeli provesti nezaboravan odmor

Autor: Žene.ba
Fascinantni hoteli širom Evrope gdje bismo voljeli provesti nezaboravan odmor
Foto: Hoteli

Sa mnoštvom kultnih gradova i raznolikih pejzaža, predivni hoteli širom Evrope su uobičajni. Ipak, neki od njih se ističu svojom iznimnom ljepotom. Od ekskluzivnih luksuznih odmarališta na obali Amalfija do umjetničkih remek-djela u Madridu ili Atini, istakli smo osam najljepših hotela u Evropi koji ne samo da nude nezaboravan boravak, već su također uvršteni na Forbesovu listu najboljih hotela na svijetu.

1. Passalacqua, Italija

Prošle godine, Passalacqua, luksuzna vila iz 18. vijeka sa prekrasnim pogledom na jezero Como u Italiji, proglašena je najboljim hotelom na svijetu.

Vilu, okruženu prekrasnim vrtovima, vodi porodica De Santis, koja također stoji iza Grand Hotela Tremezzo na istom jezeru. Ova nekadašnja rezidencija kompozitora Vincenza Bellinija danas je preuređena u luksuzni hotel.

Smješten u tri zgrade - glavnu vilu, Palazzo s osam soba i Casa al Lago sa četiri apartmana uz jezero - hotel raspolaže s ukupno 24 sobe.

2. The Four Seasons Firenze, Italija

Na popisu se ističe još jedan talijanski dragulj - Hotel The Four Seasons Firenze, smješten unutar najvećeg privatnog vrta u Firenci, u prekrasno obnovljenoj palači Medici iz 15. vijeka.

Ovaj hotel predstavlja pravu talijansku oazu tihog luksuza. Već pri ulasku, posjetitelji će primijetiti freske koje ih vode kroz historiju, te vintage namještaj i detalje. Ukupno, hotel ima 116 spavaćih soba koje su ukrašene starinskim namještajem.

Od tog broja, 79 soba smješteno je u Palazzo della Gherardesca, dok se 37 nalazi u vili, bivšem samostanu iz 16. stoljeća gdje se također nalazi recepcija.

Hotel uključuje i talijanski restoran Il Palagio, koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom.

3. Claridge’s, Engleska

Od svog osnivanja 1812. godine, Claridge’s Hotel u Londonu bio je domaćin najvišim dužnosnicima, poznatim osobama i članovima kraljevske porodice. Ovaj hotel nudi ne samo udobnost u jednoj od 269 soba i bogatu gastronomsku ponudu, već i jedinstven doživljaj u spa centru inspirisanom Japanom, 25-metarskom bazenu te modernoj teretani.

4. The Four Seasons Madrid, Španija

The Four Seasons Hotel u Madridu je otvoren 2020. godine, pružajući 200 elegantnih i prostranih spavaćih soba. Udoban rooftop bar, pan-azijski restoran, četverospratni spa centar - najveći u Madridu - s prozirnim bazenom i vanjskim prostorom za opuštanje, samo su neki od sadržaja koji pridonose ukupnom doživljaju boravka u ovom izvanrednom hotelu smještenom na izvrsnoj lokaciji.

5. Hotel Le Bristol, Francuska

Le Bristol Hotel u Parizu predstavlja odu francuskoj eleganciji i umjetnosti življenja, smješten na jednoj od najprestižnijih adresa u gradu, u ulici du Faubourg Saint-Honoré. Svoja vrata otvorio je 1925. godine te ubrzo postao omiljeno mjesto u pariškom kulturnom životu.

S ovim hotelom povezano je 190 luksuznih soba i apartmana, obilježenih nježnim pastelnim bojama i vintage namještajem. Nakon obilaska i šetnje po slavnoj aveniji Champs-Élysées, odmor u ovom hotelu pruža dobrodošlicu, posebno zbog prepoznatljivog vanjskog izgleda.

U sklopu hotela nalazi se restoran Epicure s tri Michelinove zvjezdice, s pogledom na cvjetno dvorište hotela, restoran 114 Faubourg i intimni Café Antonia.

6. The Gleneagles, Škotska

Smješten na slikovitom seoskom imanju, Gleneagles je idealan bijeg od gradske vreve, pružajući utočište i parovima. Ovaj luksuzni hotel, spa i golf odredište smješteni su u srcu škotskog mjesta Auchterarder.

Sa 205 predivnih soba i 28 luksuznih apartmana, ovaj hotel pruža savršen odmor. Osim toga, gosti se mogu opustiti i uživati u gastronomskim delicijama u jednom od 10 restorana i barova s prekrasnim pogledom na prirodu.

7. Badrutt’s Palace, Švicarska

Švicarski hotel Badrutt’s Palace svakako privlači svojim veličanstvenim pogledom na jezero St. Moritz, kao i na šarmantno selo. Jedinstveni dizajni i rasporedi 155 soba te apartmana dodaju ličnost ovom hotelu.

8. The Four Seasons Astir Palace, Grčka

Ova prekrasna oaza na glamuroznoj atenskoj rivijeri, smještena na vrhu poluotoka okruženog borovima, pruža savršenu kombinaciju između mirnog bijega uz more i brze povezanosti s historijskim središtem grada - udaljenog samo 30 minuta. Iskusite čuda drevne civilizacije na Akropoli, a potom se vratite u Four Seasons kako biste se opustili.