Za one koji ne podnose put

Hrana koja može pomoći u ublažavanju mučnina tokom dugih vožnji

Autor: Žene.ba
Hrana koja može pomoći u ublažavanju mučnina tokom dugih vožnji
Foto: Ilustracija

Ukoliko ste među ljudima koji doživljavaju nelagodu tokom putovanja, sljedeći savjeti mogu vam značajno pomoći. Veliki broj ljudi ne uživa u putovanjima, bez obzira na sredstvo prijevoza koje odaberu. Mučnina, vrtoglavica i povraćanje su samo neki od izazova s kojima se suočavamo dok smo na putu. Kada planirate svoje sljedeće putovanje, važno je imati na umu nekoliko prirodnih trikova koji vam mogu olakšati ove neugodnosti.

Prije polaska

Prije nego što  krenete na put, preporučuje se izbjegavati tešku hranu i suzdržati se od čitanja tokom putovanja. Ako letite avionom, prilikom kupovine karata preferirajte sjedišta u sredini aviona, a kod putovanja brodom, preporučuju se kabine koje se nalaze duboko i u sredini plovila. Važno je smanjiti upotrebu jakih parfema i osigurati stalni izvor svježeg zraka.

Đumbir

Ako se suočavate s mučninom i vrtoglavicom, razmotrite korištenje đumbira kako biste si olakšali. Uzmite dvije kapsule đumbira s vodom, jer ova biljka može apsorbirati želučanu kiselinu i smanjiti osjećaj mučnine. Također, korisno je konzumirati sok ili čaj od đumbira.

Masline i limun

Masline i limun mogu biti korisni u ublažavanju simptoma mučnine tokom putovanja. Prije nego krenete, konzumirajte nekoliko maslina jer sadrže tanin, prirodnu tvar koja smanjuje pojačano lučenje kiseline. Ako masline ne pruže olakšanje, možete posegnuti za limunom. Narežite ga na kriške i stavite u plastičnu vrećicu, te povremeno grickajte kriške limuna kako biste ublažili simptome mučnine. Također, grickanje suhih krekera može pomoći u smanjenju nelagoda.

Moć metvice

Kod mučnina tokom putovanja mogu pomoći i mentol bomboni.

Pravo vrijeme

Odaberite pravo vrijeme za putovanje. Najprikladnije je noću, a ako morate putovati danju, sjednite na prednje sjedište i usmjerite pogled ispred sebe. Pokušajte biti mirni. Nekim ljudima je bolje voziti nego sjediti kao putnici.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu