Bajkovite destinacije

Istražite nevjerovatne obale Mediterana

Autor: Žene.ba
Istražite nevjerovatne obale Mediterana
Foto: Instagram

Mediteran je dom nekih od najbajkovitijih destinacija na svijetu. Od bogate historije do izvanredne kulinarske ponude i prekrasnih krajolika, ova regija privlači iskusne putnike i ljubitelje ljepote. 

Stari Rimljani su Mediteran nazivali središtem svijeta, a obale su bile temelj zapadne civilizacije. Bez obzira na različite aspekte koji privlače, mediteranska mjesta pružaju nevjerovatne doživljaje odmora. Bilo da posjetite predsezonske ili vrhunske sezone, Mediteran nudi poseban osjećaj hedonizma koji je nužan barem jednom godišnje.

Santorini, Grčka

Ljepota Santorinija je gotovo neopisiva, što potvrđuje i njegov historijski naziv Kalliste, što znači najljepši. Strme bijele litice padaju u tamne vode okeana, stvarajući kontrast koji je jedinstven u svijetu. Pogled s ruba kaldere, bez obzira na to gledate li zalazak ili izlazak sunca, očarava parove iz svih krajeva svijeta.

Posebno u sumrak, izletničke brodice klize preko kobaltno plavih voda kaldere između Oie i Thirasiá, pod nebeskom kupolom obojenom narandžastim i ružičastim tonovima. Firostefáni i Oia su najomiljenije baze na otoku.

Cinque Terre, Italija

Cinque Terre čini skupina od pet ribarskih sela duž talijanske rivijere: Monterosso al Mare, Vernazza, Manarola, Corniglia i Riomaggiore, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom. Postoji nebrojeno mnogo razloga zbog kojih će vas oduševiti ovaj izvanredan dio talijanske obale. To je jedno od onih mjesta koja vam ostanu u sjećanju od prvog trenutka kada ih vidite, a kada napokon posjetite, shvatite da stvarno opravdavaju sva očekivanja.

Pastelne kućice poslagane jedna na drugu, bistro plavo more, i planine stvaraju nevjerovatan prizor. Teško je riječima opisati koliko je ovdje lijepo. Čak su i romantični pisci poput Shelleya, Byrona i D. Lawrencea pokušali uhvatiti tu ljepotu u svojim djelima. Nebo se preljeva od svijetlo plave do nježno ružičaste pa sve do tamno indigo plave boje. Možete stajati na visokim liticama u Corniglii i uživati u pogledu ili popiti piće u historijskom centru Vernazze. Gdje god da se okrenete, prizor je jednostavno predivan.

Malta

Ova otočna zemlja obiluje divnim obalama koje okružuju historijske gradove i sela. Maltežani su poznati po svojoj gostoljubivosti, prijateljstvu i velikodušnosti, karakteristike koje su duboko usađene u njihovu kulturu, čineći posjetu toplim i ugodnim iskustvom.

Lijepa i historijska prijestolnica Malte, Valletta, jedan je od najmanjih glavnih gradova na svijetu, ali nudi mnogo toga za vidjeti i doživjeti. Ovdje se miješa historija i savremeno društvo, s brojnim događajima, restoranima i trgovinama. Također možete diviti se staroj arhitekturi i prepoznatljivim balkonima.

Iz Vallette možete krenuti autobusom i istraživati cijeli otok, uživajući u mediteranskom šarmu koji opija.

Korzika

Kao otok, Korzika obiluje prekrasnim plažama. Borove šume pružaju ugodnu hladovinu na mnogim od tih plaža, čineći ih savršenim mjestima za piknik. Za porodični odmor u miru, preporučuje se plaža Marinella u zaljevu Ajaccio.

Otok Korzika, koji se nalazi u Sredozemnom moru, formalno pripada Francuskoj, ali ima svoj ponosni identitet. Korzika je rodno mjesto Napoléona Bonapartea, francuskog cara rođenog u Ajacciu, glavnom gradu otoka, 1769. godine. Brojne statue i imena ulica podsjećaju na njegovu ostavštinu, a kuća Bonaparte, porodična kuća Napoléona, danas je nacionalni muzej. Također, ne propustite posjetiti izvanrednu Musée Fesch, čije zbirke slika prikupljene od strane Napoléonovog ujaka, Josepha Fescha, uključuju remek-djela poput onih Botticellija i Tiziana.

S obzirom na svoj položaj u blizini Francuske i Italije te poznat po gastronomiji, korzička kuhinja odražava uticaje oba kulinarska stila.

Sicilija

Sicilija nudi izvanredan raspon kulturnih znamenitosti, od malog otoka Motya s feničkim ruševinama do velikih antičkih grčkih gradova poput Agrigenta, Selinuntea, Sirakuze te Dorskog hrama u Segesti. Na trgu Piazza Armerina možete pronaći neke od najšarmantnijih i najopsežnijih serija rimskih mozaika. Za ljubitelje novijih historijskih znamenitosti, tu su veličanstveni barokni gradovi Catania i Noto.

Jedan od najfascinantnijih aspekata posjeta Siciliji je istraživanje njene duge i dramatične historije. Otok je bio dom brojnim kulturama i narodima tokom svoje historije, a svi su ostavili svoj trag. Zapanjujuće grčke i rimske ruševine, naročito nevjerovatna Dolina hramova koja je na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine, svjedoče primarnom fokusu svakog historijskog istraživanja otoka.

Sicilijanska kuhinja je također nezaobilazan dio iskustva na otoku, obuhvatajući vrhunske ulične obroke, ukusne deserte, bogata jela i tradicionalna talijanska jela. Ne propustite probati arancini - pržene kuglice punjene ukusnom rižom i mesnim nadjevom, predstavljajući savršen okus Sicilije.