Da bi se 'riješili' turista

Jedna od najpopularnijih evropskih atrakcija 'izbrisana' s Google i Apple Mapsa

Autor: Žene.ba
Jedna od najpopularnijih evropskih atrakcija 'izbrisana' s Google i Apple Mapsa
Foto: X

Godišnje Parc Guell u Barceloni posjeti otprilike devet miliona turista, što ga čini jednom od omiljenijih destinacija u tom gradu.

Barcelona, predivna destinacija iz snova za mnoge, privlači milione turista svake godine svojom kombinacijom pješčanih plaža, čudesne arhitekture, šetnji uz more i opuštenog ambijenta. Među najposjećenijim atrakcijama je spektakularna katedrala Sagrada Familia, a odmah iza nje slijedi čarobni Parc Guell - zelena oaza na brdu koja osvaja pogledom i spektakularnim mramornim ukrasima na arhitekturi.

Iako mnogi gradovi mogu samo sanjati o tolikoj popularnosti jedne atrakcije, u Barceloni se poduzimaju koraci kako bi se smanjio broj turista u Parcu Guellu i naselju La Salut.

S obzirom na godišnji priliv od oko 9 miliona posjetilaca, Parc Guell u Barceloni suočava se s čestim problemima u saobraćaju, posebno u javnom prijevozu, koji je praktički jedini način dolaska do ove atrakcije (uz taksi).

Najveći problem nastaje zbog pretrpanosti jedine autobusne linije, 116, koju lokalno stanovništvo gotovo više ne može koristiti. To posebno pogađa starije stanovnike s obzirom na visoko položen kvart.

Kako bi se riješio taj problem, Barcelona je uvela obaveznu predbilježbu za posjetioce parka, ali ni to nije bilo dovoljno. Kao dodatni korak, gradske vlasti su zatražile od Google Mapsa i Apple Mapsa da potpuno uklone ovu liniju iz svojih karata. Nakon odobrenja zahtjeva, put do poznatog parka sada je potpuno - izbrisan s digitalnih karata.

Do Parca Guell, koji je otvoren za javnost 1926. te uvršten na listu UNESCO-vih znamenitosti 1984., većina neupućenih turista sada će biti prisiljena koristiti znatno skuplju opciju taksija ili se odvažiti na smjelo pješačenje do čudesnog lokaliteta koji je dizajnirao slavni Antoni Gaudi.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu