Nevjerovatni pejzaži

Jug Francuske je izvor inspiracije i raznolikosti koji jednostavno morate doživjeti

Autor: Žene.ba
Jug Francuske je izvor inspiracije i raznolikosti koji jednostavno morate doživjeti
Foto: Instagram

Dok mnogi prvo pomisle na romantični Pariz, jug Francuske skriva nevjerovatna mjesta koja zaslužuju vašu pažnju. Ova regija obiluje bajkovitim krajolicima, raskošnom kuhinjom, te nevjerovatnom prirodom i kulturnom raznolikošću.

Čokolada

Jeste li znali da je jug Francuske raj za ljubitelje čokolade? Ovdje možete ne samo uživati u vrhunskim čokoladama već posjetiti i tvornice poput Puyricard i Confiseries Florian, gdje možete doživjeti pravu čokoladnu avanturu.

Mali žuti voz

Očaravajući mali žuti voz koji putuje kroz vijadukte duž francusko-španske granice ne smije se propustiti. Iako možda nije toliko poznat kao Transsibirska željeznica, ova ruta ima svoj šarm i romantiku.

Dvorci

Dvorci poput Carcassonnea, Chateau de Peyrepertuse i Château d’If izgledaju kao iz bajke. Svaki od njih krije svoje legende o princima, princezama i zavjerama.

Avanture u prirodi

Rijeke poput Loupe nude mir i ljepotu južne Francuske. Ovdje možete uživati u raftingu, kajakarenju ili jednostavno opuštanju uz prekrasan krajolik.

Zanimljiva arhitektura, nauka i umjetnost

Jug Francuske obiluje neobičnom arhitekturom poput ružičastih fasada i posebne arhitekture koja oduzima dah. Također možete posjetiti tvornice aviona i Muzej Toulouse s bogatom naučnom zbirkom.

Selo parfema – Èze

Romantično selo Èze dom je slavne parfumerije Fragonard, gdje možete doživjeti čaroliju nastanka parfema.

Polja lavande

Provansa je poznata po svojim ljubičastim poljima lavande koja oduzimaju dah svojom ljepotom i mirisom.

Les Baux de Provence

Srednjovjekovni gradić Les Baux de Provence smješten na stijeni nudi prekrasan pogled s visoravni.

Azurna obala

Gradovi poput Nice, Cannesa i St. Tropeza pružaju luksuz i eleganciju uz obalu Mediterana. Noćni život ovdje je posebno impresivan, a gastronomska ponuda vrhunska.

Gastro senzacija

Provansa nudi bogatstvo okusa poput juhe iz Nice sa šafranom, tapenade od maslina i ratatouillea. Bouillabaisse u Marseilleu i nugat su nezaobilazni užici za vaše nepce.