Nova generacija putovanja

Kapsula-hotel: Hoteli od kanalizacionih cijevi postali kuća za turiste

Autor: Žene.ba
Kapsula-hotel: Hoteli od kanalizacionih cijevi postali kuća za turiste
FOTO: BBC

Od upcycle-ovanih kanalizacionih cijevi u Columbiji do sfera suspendovanih u kanadskoj nebu, hotel kapsule su redefinisani za novu generaciju putnika.

Noću, prvi hotel kapsula u svijetu, otvoren u Osaki 1979. godine, podsjeća na mrtvačnicu, sa urednim redovima uskih kapsula. Ujutro, gosti, većinom poslovni ljudi, ustaju i vraćaju se na posao, zahvalni na efikasnom rješenju za spavanje koje im je uštedilo putovanje kući.

Kako se koncept širio, turisti su počeli da se useljavaju u kapsule, željni da iskuse ovaj neobičan dio japanske kulture. Danas, visoke cijene hotelskih soba, uzrokovane rastućim cijenama nekretnina, dodatno su unaprijedile ovaj jeftin koncept, nudeći putnicima više privatnosti od hostela i udobnost koja nadmašuje kampovanje. Kapsule, koje su uglavnom za jednu osobu, također odgovaraju trenutnom porastu solo putovanja, sa jednopolnim hotelima koji nude dodatnu sigurnost.

S globalnim tržištem hotela kapsula koje se procenjuje na 327 miliona dolara do 2031. godine, pojavili su se neobični hibridi kako bi privukli nove kupce. Oni mame generaciju sa TikToka sve bizarnijim oblicima, od upcycle-ovanih kanalizacionih cijevi u kolumbijskoj pustinji do futurističkih kapsula u Sidneyu, obećavajući jedinstveno iskustvo i priče za društvene mreže.

Evo osam najneobičnijih primjera:

Nine Hours
Lanci hotela "Nine Hours" u Japanu nude uslugu analize spavanja gde senzori prate disanje i izraze lica, generišući izveštaj o snu. Minimalistički dizajn i efikasnost smanjene cijene na devet sati čine ga posebnim.

Natura Vive
Noćenje u prozirnoj kapsuli na litici iznad Peruanske svete doline pruža neverovatne poglede na okolne planine. Do kapsule se dolazi vertikalnim penjanjem, a svaki kabina ima privatnu kupatilo.

Tubo Hotel La Tatacoa
Hotel u Kolumbiji, napravljen od betonskih kanalizacionih cijevi, nudi jedinstveno iskustvo sa svojim šarenim sobama i zajedničkim bazenom, idealan za uživanje u noćnom nebu.

Free Spirit Spheres
Na ostrvu Vancouver, kapsule su oblikovane kao sjemena i nude jedinstveno iskustvo spavanja među stablima.

KINN Capsule
U Singapuru, hotel nudi zen pristup konceptu kapsula, sa umirujućim interijerima i posebnim mirisom koji podseća na divlje cvijeće.

Suschengliang
Kapsule u kineskoj provinciji Zhejiang su ukrašene između knjiga, stvarajući zajednicu i biblioteku.

De Bedstee Hotel
U Amsterdamu, gosti spavaju u "kućicama" inspirisanim tradicionalnim holandskim krevetima, nudeći šarmantan i udoban ambijent.

Resol Poshtel Tokyo Asakusa
Hotel u Tokiju nudi izuzetnu čistoću i funkcionalnost, sa mirisima koji pružaju osjećaj smirenosti, blizu poznatih turističkih atrakcija.

Ova inovativna rješenja za spavanje nude jedinstvena iskustva, redefinišući način na koji putujemo.