Turska

Let u jatu balona iznad vilinskih dimnjaka kapadokijska je čarolija u svitanje dana

Autor: Žene.ba

Veći dio godine rani jutarnji sati pred zoru najdinamičniji su dio dana u Ürgüpu i susjednim mjestima turske Kapadokije.

Vrijeme je to kada brojna kombi vozila prevoze turiste iz stotina lokalnih hotela i apartmana prema dolini u kojoj se od 150 do 200 balona na vrući zrak priprema za novi let, prenosi FENA.

Dočekati izlazak sunca u košarama balona iznad živopisnih kapadokijskih dolina nezaboravno je iskustvo zbog kojeg vrijedi ustati vrlo rano (ljeti oko 4 sata ujutro) da bi na vrijeme bili na uzletištu, gdje uigrane ekipe pripremaju balone i korpe koje primaju od 15 do 25 putnika. Hoće li se „jato“ balona podići ovisi isključivo od vremenskih uvjeta, prvenstveno vjetra. A ti uvjeti su u Kapadokiji uglavnom dobri, budući da ova regija ima oko 260 sunčanih dana godišnje.

- Ljepše zvuči kada turistima kažemo da je romantika razlog zašto baloni polijeću pred samo svitanje. Istina je, međutim, da su u pravilu vremenski uvjeti idealni upravo u to doba dana i da se zbog toga leti rano ujutro, kaže nam iskusni turistički vodič, Şükrü Seçkin.

Rano buđenje očito nije problem za turiste, jer mnogi od nekoliko milijuna njih koji tijekom godine posjete Kapadokiju, ne propuštaju iskustvo jednosatnog leta balonom. Mjesta se rezerviraju znatno ranije i to iz svih dijelova svijeta, od Japana i Kine do Amerike i Argentine.

Dozu uzbuđenja i naleta adrenalina zbog činjenice da letite i lebdite u otvorenim košarama nadopunjuje nevjerojatan pogled na kapadokijske doline u kojima su vulkanske erupcije i tektonska kretanja davno u prošlosti formirali stijene kakve je nemoguće vidjeti bilo gdje drugo. Zovu ih i vilinskim dimnjacima a rasprostranjeni su u Dolini ljubavi, Dolini golubova, Zelveu, Dolini monaha...

Naravno, na početku leta svi putnici dobivaju kratku obuku o pravilnom ponašanju, kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne situacije. Njih u proteklih više od tri desetljeća koliko traje ova tradicija, nije bilo puno. Ipak, nakon dvije bizarne nesreće vlasti su odlučile preuzeti kontrolu i regulaciju letova balonima u Kapadokiji, što je rezultiralo skoro potpunim isključivanjem sigurnosnih rizika. Agencije koje pružaju usluge letenja balonima u Kapadokiji zaokružile su ovu zanimljivu turističku avanturu dodjelom medalja ili diploma za uspješno preživljen let svim putnicima. Nakon prizemljenja otvara se pjenušac i nazdravlja uspjehu „misije“. Teško da ima bolje prigode u ranije sate da se podigne čaša i nazdravi.

Kapadokija, inače, uključuje dijelove gradova Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri i Kırşehir, gdje se nalazi i par aerodroma preko kojih većina turista i dolazi u ovu živopisnu regiju koja nije administrativna, ali sasvim sigurno jeste prirodna i povijesna cjelina.