Mediteranski biser

Majorka je otok koji vrijedi posjetiti, a mi smo izdvojili najpopularnije atrakcije

Autor: Žene.ba
Majorka je otok koji vrijedi posjetiti, a mi smo izdvojili najpopularnije atrakcije
Foto: Instagram

Majorka, najveće od Balearskih ostrva, privlači pažnju ne samo svojim predivnim plažama, već i svojom bogatom historijom i slikovitim pejzažima.

Ostrvo nudi preko 262 plaže, među kojima je popularna plaža Alcudia sa svojim dugačkim bijelim pijeskom i odličnom infrastrukturom, idealna za porodice. Na istočnoj obali ističe se plaža Cala Mondrago, smještena u zaštićenom području Parka prirode Mondrago, okružena borovima i kristalno čistim morem.

Za ljubitelje prirode, planine Tramuntana su neizostavan dio posete Majorki, sa svojim šarmantnim selima i spektakularnim vidikovcima. Ovaj UNESCO-v spomenik prirode nudi nezaboravan doživljaj u bilo koje doba godine.

U glavnom gradu Palma, Katedrala Santa Maria, poznata i kao La Seu, dominira panoramom. Ova gotička katedrala je remek-delo arhitekture, a tu su i modernističke zgrade poput Can Forteza Rey i El Aguila, ukrašene mozaicima koji podsjećaju na Gaudijev stil.

Umjetnički događaji kao što je Artdemossa u Valldemossi i Međunarodni muzički festival Deia upotpunjuju kulturnu ponudu. Ovi događaji, smješteni u slikovitim gradovima, pružaju priliku za uživanje u umjetnosti i muzici u jedinstvenom ambijentu.

Slikovita sela poput Valldemossa, Banyalbufara i Sollera dodatno obogaćuju iskustvo posjete Majorki. Valldemossa je poznata po svojim kaldrmisanim ulicama i kartuzijanskom samostanu gdje je boravio Frederic Chopin. Soller, poznat po narandžama, očarava svojim trgom i crkvom Svetog Bartolomeja, dok Banyalbufar svojim terasama za uzgoj vinove loze i maslina pruža autentičan šarm arapskog naslijeđa.

Posjeta Majorki pruža nezaboravno iskustvo koje kombinuje prirodne lepote, kulturno nasleđe i živopisne lokalitete, čineći je idealnom destinacijom tokom cele godine.