Lebdeće stijene

Neobični grčki manastiri na vrhu stijena: Priče iza impresivnih samostana koji krase grčke litice

Autor: Žene.ba
Neobični grčki manastiri na vrhu stijena: Priče iza impresivnih samostana koji krase grčke litice
Foto: Meteora

Manastiri Meteora predstavljaju skupinu grčkih pravoslavnih samostana smještenih na vrhu visokih stijena u centralnoj regiji Tesalije, blizu grada Kalambake u Grčkoj. Naziv "meteora" potiče od grčke riječi koja znači "lebdeće stijene", što slikovito opisuje lokaciju ovih samostana. Ovi samostani su sagrađeni na gotovo nepristupačnim vrhovima prirodnih vapnenačkih stijena, nekih visokih i do 500 metara.

Redovnici koji su tražili utočište tokom turske okupacije Grčke izgradili su samostane Meteora tokom 14. i 15. vijeka. Originalno, pristup samostanima bio je moguć samo uz pomoć užadi ili mreža, no kasnije su uklesane stepenice u stijene, olakšavajući pristup.

Veliki Meteoron, najstariji i najveći od samostana, datira iz 14. vijekai danas sadrži muzeje i galerije. Iako su samo šest od prvobitnih dvadeset i četiri samostana još uvijek aktivna, Meteora je postala popularna turistička atrakcija koja privlači velik broj posjetitelja. UNESCO je 1988. godine priznao Meteoru kao svjetsku baštinu, pružajući jedinstven uvid u povijest i grčku pravoslavnu crkvu.

View this post on Instagram

A post shared by C(a)lliope💎 (@kalli_kati)