Putovanja

Očekujući navalu turista za Olimpijske igre, Luvr poskupljuje ulaznice

Autor: Žene.ba
Očekujući navalu turista za Olimpijske igre, Luvr poskupljuje ulaznice
Foto: Paris 2024

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. augusta, a Paraolimpijske igre od 28. augusta do 8. septembra ove godine, a taj sportski događaj je sa sobom "povukao" i veće cijene u Gradu svjetlosti.

Mediji su prenijeli vijest da će karte za ulaz u čuveni muzej Luvr poskupjeti za 30 posto uoči OI.

U ovom slučaju, to znači skok cijene ulaznice sa 17 na 22 eura, objavljeno je na sajtu pariškog muzeja. Međutim, posjeta Luvru će i dalje biti besplatna za osobe mlađe od 18 godina, kao i za stanovnike Evropskog ekonomskog prostora, mlađe od 26 godina.

Uprava Luvra je u saopćenju navela da je poskupljenje karata posljedica inflacije i poskupljenja struje. Dakle, nigdje se ne pominju Olimpijske igre, mada se da zaključiti da je i to jedan od razloga, budući da se očekuje nalet turista sa svih strana.

Otvoren 1793. godine, Luvr je najposjećeniji muzej na svijetu, a 2022. njegovu zbirku, koja se prostire na 86 hiljada kvadratnih metara, pogledalo je 7,2 miliona ljudi. To je francuskom muzeju donelo zaradu od 76,5 miliona eura, piše Telegraf Biznis.

Pariz, inače, očekuje oko 15 miliona turista koji će prisustvovati Ljetnim olimpijskim igrama, saopćilo je Ministarstvo turizma, tako da su, možda shodno tome, poskupjele i cijene za metro.

Ranije je već objavljeno da će se cijene karata za pariški metro udvostručiti tokom Olimpijskih igara 2024. i da će iznositi 4 evra, a ne 2,10 eura - kao što je slučaj sada.