Biser Mediterana

Otkrijte čarobnu Maltu

Autor: Žene.ba
Otkrijte čarobnu Maltu
Foto: Malta

Dobrodošli na Maltu - otok bogate historije, fascinantne kulture i spektakularne ljepote Mediterana. Smještena usred kristalno čistih voda, Malta nudi nevjerovatno raznolike atrakcije koje će zadovoljiti svakog putnika. Pripremite se za nezaboravno putovanje dok otkrivamo šta sve ovaj biser Sredozemlja ima za ponuditi.

Bogata historija

Za ljubitelje historije, Malta je pravo blago. Ovaj otok ima bogatu historiju koja seže hiljadama godina unazad, a njegovi brojni arheološki nalazi svjedoče o raznim civilizacijama koje su oblikovale njegov identitet. Posjetite nevjerovatne megalitske hramove poput Hagar Qima i Mnajdre, koji su stariji čak i od egipatskih piramida. Otkrijte bogatu rimsku baštinu u glavnom gradu Valletti, koji je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Spektakularna priroda

Maltanski krajolik pruža spektakularne prizore koji će vas ostaviti bez daha. Posjetite slikovite plaže poput plaže Golden Bay ili Ramla Bay i uživajte u kristalno čistom moru i zlatnom pijesku. Istinski avanturisti mogu istražiti unutrašnjost otoka, gdje se nalaze prekrasne planine, doline i stjenovite obale koje će vam pružiti nezaboravne trenutke.

Kulturna različitost

Malta je otok koji slavi svoju bogatu kulturnu različitost kroz različite manifestacije, festivale i tradicije. Posjetite lokalne festivale poput Notte Bianca. Okusite autentičnu maltešku kuhinju u lokalnim restoranima gdje se pripremaju svježi morski plodovi, ukusna janjetina i raznovrsna jela s lokalnim začinima.

Atrakcije koje ne smijete propustiti

Kada ste na Malti, postoji nekoliko atrakcija koje jednostavno morate posjetiti. Posjetite prekrasne St. John's Co-Cathedral u Valletti, koja je remek-djelo barokne arhitekture i dom veličanstvenih umjetničkih djela.

Smješten na vrhu brda s prekrasnim pogledom na velike dijelove Malte, Mdina je mali srednjovjekovni gradić bogate historije te je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na otoku. Poznat kao "Tihi grad" (Silent City), Mdina je okružena starim gradom Rabatom, smještenim iza zidina. Njene uske kamene uličice kriju priče stoljećima duge historije i raznih vladara koji su upravljali Maltom.

Marsaxlokk je  prekrasno malo ribarsko mjesto jedno je od rijetkih na otoku koje je preživjelo glo­balizaciju i održalo tradicionalni, autohtoni malteški način života. Idealno je za posjetiti nedjeljom, na dan kada se okupljaju lokalni ribari sa svježom ribom na otvorenoj gradskoj tržnici.

Comino, mali otok unutar malteškog arhipelaga, službeno je dom za samo 3 stanovnika. Ovaj uglavnom stjenoviti otok, s nazubljenim liticama, dvjema malim pješčanim plažama, čarobnim uvalama i prošaranom obalom obožavaju svi oni koji se odluče posjetiti Maltu. Popularno izletište poznato je po tirkiznoj plaži ”Plava laguna” koja ga čini idealnim za istraživanje, opuštanje, kupanje i ronjenje.

U prekrasnom zaljevu na sjeverozapadu Malte smješteno je Popajevo selo, mjesto koje je postalo poznato po čuvenom junaku koji je nasmijavao generacije širom svijeta. Prije više od 40 godina, ovaj malteški zaljev bio je samo jedna od mnogih prekrasnih uvala i plaža na otoku. Međutim, 1979. godine, za potrebe snimanja filma o poznatom mornaru Popaju, režiser Robert Altman i njegova ekipa od 165 ljudi izgradili su autentično selo od 19 kućica obojenih u šarene boje.

Hrana

Kada je riječ o hrani, preporučuje se jesti u lokalnim restoranima koji su često znatno povoljniji u uporedbi s onima koji se nalaze u blizini turističkih atrakcija. Malteška kuhinja, koja je kroz historiju bila pod snažnim uticajem arapske, britanske i talijanske kuhinje, nudi raznovrsne riblje i mesne specijalitete koje vrijedi probati.

U lokalnim restoranima, često ćete pronaći autentična jela koja odražavaju bogatu kulinarsku baštinu Malte. Riblji specijaliteti poput svježe ulovljenih lignji, škampi i ribe svakako su nezaobilazni dio jelovnika. Također, ne propustite priliku jesti tradicionalna mesna jela poput fenkata (malteške kobasice), pečene janjetine i govedine sa raznim začinima.

Nakon obroka, svakako isprobajte neke od tradicionalnih slastica poput mqaret, kannoli  ili figolli.

Za sve ljubitelje hodanja i uživanja u čistom zraku, važno je znati da na otoku Malti postoji čak 62 pješačke staze i ture, od kojih su mnoge tematske. Bilo da ste zainteresovani za istraživanje prekrasnih krajolika, historijskih znamenitosti ili netaknute prirode, Malta nudi raznolike mogućnosti za pješačenje koje će zadovoljiti svaki ukus.