Manje poznati gradovi

Otkrijte skrivene dragulje Italije: Sirmione, Limone sul Garda i Trento

Autor: Žene.ba
Otkrijte skrivene dragulje Italije: Sirmione, Limone sul Garda i Trento
Foto: Instagram

Italija, zemlja poznata po svojoj nevjerovatnoj historiji, kulturi i gastronomiji, nudi brojne skrivene dragulje koje često ostaju izvan glavnih turističkih ruta. Među njima, tri destinacije izvanredno se ističu svojom jedinstvenom kombinacijom historije, prirodnih ljepota i modernih užitaka.

Sirmione

Sirmione, šarmantni gradić smješten na obali jezera Lago di Garda, spaja bogatu historiju i prirodne ljepote u jedinstveni doživljaj. S tek nešto više od sedam hiljada  stanovnika, ovaj historijski dragulj očarava svojim znamenitostima koje sežu u 5. milienij prije nove ere. Za vrijeme Rimskog Carstva, Sirmione je bio odabrano odredište za ugledne porodice, uključujući pjesnika Gaja Valerija Katula, koji je u svojim stihovima slavljenjem ljepote ovog mjesta stvorio trajni uticaj na njegovu historiju. Danas, njegova vila ostaje jedan od ključnih historijskih simbola grada.

Sirmione je domaćin mnogim historijskim i kulturnim znamenitostima. Zamak Scaliger iz 13. stoljeća, impozantna srednjovjekovna lučka utvrda, dominira gradom. Osim što je važan historijski spomenik, ovaj zamak nudi i fascinantan pogled na jezero. Ne propustite posjetu Grotte di Catullo, poznatim kao Katulove pećine, koje predstavljaju izvanredan primjer rimskog privatnog izdanja.

No, Sirmione nije samo mjesto za ljubitelje historije; nudi i mnoštvo modernih užitaka. Uz obalu jezera nalaze se brojni romantični kafići i restorani s terasama koje pružaju nevjerovatne poglede, a slastičarne nude poznati sladoled od limuna, koji je savršeni završetak svakog obroka.

Limone sul Garda

Na zapadnoj strani jezera Garda smjestio se gradić Limone sul Garda, poznat po svojim sočnim limunima. Nasadi limuna u ovom gradiću smješteni su na najsjevernijim plantažama na svijetu, što ih čini posebnom atrakcijom. Limuni, koje su donijeli redovnici iz Ligurije krajem 13. stoljeća, postali su temeljna gospodarska grana ovog kraja. Danas, Limone sul Garda nudi brojne suvenire poput limoncella, sladoleda i aromatičnih ulja, a u njegovim trgovinama i restoranima možete uživati u proizvodima od limuna koji oduševljavaju posjetioce.

Trento

Premda udaljen 25 kilometara od jezera Garda, Trento je istaknuta destinacija za ljubitelje planinarenja i biciklizma. Smješten u dolini rijeke Adige u regiji Južni Tirol, Trento je poznat po svojoj renesansnoj arhitekturi. Crkva Santa Maria Maggiore, izgrađena 1520. godine, i zamak Castello del Buonconsiglio, čija gradnja počinje u 13. stoljeću, vrhunski su primjeri renesansne baštine. Zamak, koji je od 15. stoljeća bio rezidencija princabiskupa, danas služi kao nacionalni muzej.

Trento također nudi brojne gastronomske užitke. Trg Piazza Duomo, sa svojom katedralom San Vigilio i Neptunovom fontanom, pruža savršeno okruženje za uživanje u lokalnoj kuhinji. Restoran Tipico nudi izvrsne mesne delicije, dok je pizzerija Albert poznata po svojoj napoletanskoj pizzi. Ljubitelji kafe mogu se opustiti u kafiću La Vie En Rose, koji nudi izvanredan espresso u renesansnom ambijentu.