Služili su kao inspiracija

Ovi gradovi izgledaju baš kao iz Disneyjevih filmova

Autor: Žene.ba
Ovi  gradovi izgledaju baš kao iz Disneyjevih filmova
Foto: Ilustracija

Otkrit ćemo vam gdje možete pronaći neka od stvarnih mjesta koja su nadahnula Disneyjeve bajkovite gradove, otkrivajući kako su filmovi crpili inspiraciju iz ovih čarobnih lokacija.

'Encanto: Naš čarobni svijet' – Kartagena, Kolumbija

Kartagena u Kolumbiji, poznata po svojim šarenim kućama, služila je kao inspiracija za grad u Disneyjevom crtiću "Encanto: Naš čarobni svijet". Posebno su istaknuti njegovi živopisni domovi, poput onih u "Casiti", porodičnoj kući Madrigal. Lorelay Bové, pomoćnica dizajnera produkcije, otkrila je da su razgovarali s kolumbijskim arhitektima koji su im pružili vrijedne informacije o izgradnji ovih kuća. Također su se inspirisali tradicionalnim kućama iz gradova Barichare i Salente te haciendama u regiji kafe, koje su poznate po svojim unutrašnjim i vanjskim prostorima, prilagođenim tamošnjem vremenu.

'Ljepotica i zvijer' – Eguisheim, Francuska

Grad Eguisheim u regiji Elzasa navodno je poslužio kao uzor za Bellino selo u Disneyjevom crtiću. Ovaj gradić smatra se jednim od najljepših u Francuskoj, zahvaljujući svojem srednjovjekovnom šarmu i prekrasnoj arhitekturi, što ga čini iznimno popularnim među turistima. Slično tome, gradovi Kaysersberg i Turckheim, također u Elzasu, također su bili važni u inspiraciji za ovaj film, dodajući još jedan sloj autentičnosti i ljepote Disneyjevom bajkovitom svijetu.

'Mulan' – Peking, Kina

"Zabranjeni grad" u Pekingu je carska palača, impresivni kompleks koji se proteže iza zidova visokih 10 metara. Sa svojih 960 metara dužine i 890 palača koje sadrži čak 8886 soba, ovo zdanje nosi naziv "Zabranjeni grad" zbog toga što je nekada bio dostupan samo vladajućem caru. Peking, kao glavni grad Kine, ima historiju koja se proteže više od 3000 godina, pružajući posjetiocima beskonačne mogućnosti za istraživanje.

View this post on Instagram

A post shared by InstaChina (@insta_china)

'Princeza i žabac' – New Orleans, SAD

U New Orleansu, u francuskoj četvrti poznatoj i kao "Vieux Carré", posjetioci doživljavaju putovanje kroz vrijeme. Ovaj kvart smješten je u historijskom dijelu grada i oblikovalo ga je francusko i špansko kolonijalno razdoblje. Grad sam po sebi predstavlja najveći u državi Louisiani i smješten je na ušću rijeke Mississippi. Osim izvrsne domaće kuhinje, posjetioce očekuje živa jazz i blues muzika, stvarajući atmosferu baš poput one u Disneyjevim filmovima. Naravno, nezaobilazno jelo je Louisiana gumbo, koji je također Tianin specijalitet.

'Mačke iz visokog društva' – Pariz, Francuska

Mačka Duchesse i mačak O'Malley uživaju u pogledu na Pariz u filmu 'Mačke iz visokog društva' dok gledaju preko krovova. ''Café de la Paix'', koji se može vidjeti u filmu, postoji i danas. Svečano je otvoren 1862. godine. 

View this post on Instagram

A post shared by carine (@carina_ta_legao)

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu