Od Kariba do Škotske

Ovo su destinacije gdje kraljevska porodica najviše voli da ljetuje

Autor: Žene.ba
Ovo su destinacije gdje kraljevska porodica najviše voli da ljetuje
Foto: Agencije

Članovi britanske kraljevske porodice imaju privilegiju putovati širom svijeta, već od ranog djetinjstva obilazeći različite zemlje kako u sklopu službenih posjeta, tako i u privatne svrhe. Kraljica Elizabeta, na primjer, posjetila je impresivnih 110 zemalja tokom svog vladanja, dok je kralj Charles dosad obišao 44 zemlje, a i ostali članovi kraljevske porodice ne zaostaju za njim što se tiče službenih putovanja. Međutim, kada ne obavljaju svoje službene dužnosti, članovi kraljevske porodice rado posjećuju različita mjesta za odmor i opuštanje, bilo da se radi o sunčanim plažama Kariba ili lokacijama u blizini njihovog doma, poput Škotske.

Ove destinacije su postale omiljene zbog njihove posebne privlačnosti i pružaju im priliku da se relaksiraju i uživaju u slobodnom vremenu.

Jedna od omiljenih destinacija princa Williama i Kate Middleton je luksuzni karipski otok Mustique. Prije nego što su se vjenčali, Kate je već ljetovala ondje sa svojom porodicom, a od tada su par učestvuje i na glamuroznim zabavama zajedno sa svjetskim zvijezdama poput Micka Jaggera. Vojevotkinja od Cambridgea posebno voli to mjesto te je tamo čak snimila službeni rođendanski portret princa Georgea 2019. godine.

Mustique je poznat i po tome što pruža privatnost jer je pristup paparazzima zabranjen. Ranije je ovo bio omiljeni odmor za princezu Margaret, koja je posjedovala vilu Les Jolies Eaux smještenu iznad plaže Macaroni. Sada je ova historijska kraljevska rezidencija dostupna za privatni najam, pružajući drugima priliku da uživaju u šarmu ovog skrovišta.

Druga omiljena destinacija za Williama i Kate je otočje Scilly, slikoviti arhipelag u blizini Cornwalla.

Godine 2021. par je ondje na odmor poveo i svoje troje djece. Prethodne godine uživali su u boravku u Dolphin Houseu, kamenoj kućici na Trescu s prekrasnim pogledom na more. Otočje Scilly nudi mirno okruženje bez automobila, opuštajući krajolik i spori tempo života, čineći ga idealnim odredištem za provođenje kvalitetnog porodičnog vremena i aktivnosti na otvorenom poput vožnje biciklom i istraživanja prirode.

Kralj Charles i kraljica Camilla često provode vrijeme na grčkom otoku Krfu. Tamo su viđeni kako uživaju u suncem okupanom raju poznatom po nevjerovatnom krajoliku, živopisnim tavernama i maslinicima. Otok Krf ima i sentimentalnu vrijednost za kralja Charlesa, budući da je rodno mjesto njegovog oca, pokojnog princa Philipa.

Princ Harry ima svoje omiljeno odredište za privatna putovanja - Bocvanu, tačnije deltu Okavanga. Navodno je tamo odveo Meghan Markle na njihov treći spoj. Par je navodno odsjeo u Meno A Kwena u Nacionalnom parku Makgadikgadi, impresivnom prirodnom području koje obiluje divljim životinjama poput nilskih konja, slonova i zebri, a poznato je po romantičnom i rustikalnom kampovanju pod zvijezdama.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa često su boravili u Cotswoldsu, području poznatom po brežuljcima i kamenim selima. Prije nego što je postala članicom kraljevske porodice, Meghan je često posjećivala luksuzni privatni klub Soho Farmhouse, koji nudi razne sadržaje poput bazena, toplica i trgovina delikatesama.

Škotska je također draga destinacija za kraljevsku porodicu. Kraljica Elizabeta je obožavala ljetovati na svom imanju Balmoral u škotskom gorju. Ovo privatno imanje često su posjećivali i drugi članovi porodice te je bilo mjesto njihovih okupljanja. Građani mogu posjetiti Balmoral svake godine u periodu od aprila do jula.