Šarmantni grad

Pet razloga zašto vrijedi posjetiti Amsterdam

Autor: Žene.ba
Pet razloga zašto vrijedi posjetiti Amsterdam
Foto: Instagram

Amsterdam je jedan od najpoželjnijih gradova Europe i to ne samo za turističku posjetu već i za život. Ovdje se sloboda udiše punim plućima i svatko može pronaći kutak za sebe. Posebno je otvoren za umjetnike koji imaju priliku biti dijelom snažne moderne umjetničke scene. Ono po čemu je Amsterdam poseban jeste i njegov odgovoran odnos prema historiji i poštovanje istinskih vrijednosti individualnih prava.

No, osim što ga krase istinske vrijednosti demokratije i liberalizma, Amsterdam je posebno lijep grad koji će vas osvojiti šarmom, neobičnom privlačnošću i finom estetikom. Zanimljiva arhitektura i prepoznatljive ulice, prostrane biciklističke staze i romantični i lijepi amsterdamski kanali učinit će da se zaljubite u njegovu energiju na prvi pogled.

Iako je uistinu mnogo razloga zbog kojih bismo satima lutali ulicama nizozemske metropole, izdvojili smo pet najzanimljivijih punktova koje treba posjetiti.

Bicikli

Bicikli zapravo nadmašuju ljude u Amsterdamu, a grad je u potpunosti prilagođen urbanom biciklizmu. Istraživanje raznolikog gradskog krajolika u Amsterdamu biciklom, uvijek je nagrada i omogućuje posjetiocima brzu navigaciju između mnogih ikonografskih četvrti, uključujući gradske slikovite kanale, šarmantnu muzejsku četvrt i lijepe stambene prostore.

Kanali

Amsterdamski centralni pojas kanala uglavnom je izgrađen tokom 17. stoljeća kako bi se prilagodio gradskoj industriji i stvorio prostor za stambene projekte. Zbog njihovog historijskog i kulturnog značaja, ovi slikoviti vodeni putevi kolektivno su zaštićeni od strane UNESCO-a kao svjetska kulturna baština.

Hrana

Započnite dan s  pannenkoekenom, nizozemskom verzijom palačinki koje dolaze u različitim kombinacijama punjenja i dodataka. Ulična hrana je zanimljiva, bogatih okusa. Nizozemska kuhinja je jednostavna, ali ukusna pa isprobajte neke od lokalnih specijaliteta od ribe. Ovdje svi vole pržene krompiriće pa ćete na ukusne varijante ovog jela naići i u otmjenim restoranima.

Red light district

Riječ je zapravo o uskoj ulici koja nosi ime crvena četvrt zbog crvenih lampi iznad izloga. Postala je kultno mjesto za turiste, no ovdje rado svraćaju i lokalci. Četvrt je poznata po noćnim klubovima, sex shopovima, erotskim pozorištima i izlozima u kojima se nalaze prijateljice noći. Tu je fotografisanje strogo zabranjeno, bilo da je riječ o vašoj namjeri da fotografišete ljude ili arhitekturu. Ukoliko želite rizikovati, u najboljem slučaju ćete ostati bez kamere. Ovo kultno mjesto vrijedi vidjeti ukoliko vas put nanese u Amsterdam jer gotovo da je ova četvrt poznatija i od samog grada bez obzira na svu njegovu posebnost i osebujnost. Crvena četvrt je ipak jedan od simbola Amsterdama.

Arhitektura

Budući da Amsterdam ima gotovo 1000 godina, sadrži impresivan raspon srednjovjekovne, renesansne i moderne arhitekture. Zgrade iz svakog od tih razdoblja nalaze se širom grada, a mnoge četvrti u Amsterdamu imaju šarmantnu mješavinu arhitektonskih stilova zbog stalnih urbanih zbivanja i mijena koje udahnjuju novu energiju gradu.

View this post on Instagram

A post shared by Λ R D Ξ N 📸 (@arden_nl)