Dobro je znati

Planirate posjetiti Veneciju? Sada se naplaćuje ulaz, ali postoje i još neka pravila

Autor: Žene.ba
Planirate posjetiti Veneciju? Sada se naplaćuje ulaz, ali postoje i još neka pravila
Foto: Venecija

Venecija, jedan od najromantičnijih i najljepših gradova Europe, ostaje neizostavna destinacija na popisu putovanja mnogih ljudi širom svijeta. Poznata po svojoj bogatoj historiji, prelijepim trgovima, mostovima i kanalima, ovaj grad oduševljava svakog posjetioca svojom jedinstvenom ljepotom.

Unatoč tome što Venecijanci znaju koliko je njihov grad poseban i koliko profitira od turizma, prenapučenost predstavlja veliki izazov. Sa samo 55 hiljada stanovnika, grad svakodnevno posjeti čak 60 hiljada ljudi.

Kako bi smanjili gužve koje opterećuju grad tokom vrhunca turističke sezone, gradske vlasti su odlučile da uvedu sistem plaćanja za sve turiste. Time je Venecija postala prvi grad u historiji koji je uveo ovu vrstu regulacije. Međutim, ovo pravilo će se primjenjivati samo 29 dana u godini, uglavnom vikendom od maja do jula. Detaljan raspored datuma može se pronaći na ovom linku.

Ulazak u grad Veneciju podložan je plaćanju pristupne takse u iznosu od 5 eura, osim ako posjetilac ne spada u jednu od kategorija koje su oslobođene plaćanja. Pristup se naplaćuje za posjetioce koji borave u gradu od 8:30 do 16:00 sati.Mlađi od 14 godina su oslobođeni plaćanja ulaznice. Nositelji Europske invalidske iskaznice i osobe u njihovoj pratnji imaju pravo na oslobođenje od plaćanja uz predočenje invalidske iskaznice.

Gradske vlasti su zbog velikog broja posjetilaca uvele niz pravila kojih se trebate pridržavati jer biste mogli dobiti novčanu kaznu. A kako bi vam cijelo putovanje prošlo što ugodnije, vrijedi obratiti pažnju i na sljedeća pravila.

Naime, u Veneciji se ne smije naslanjati na izloge trgovina i ležati na klupama, a piknik na javnim mjestima možemo zaboraviti. Novčana kazna se riskira zbog hranjenja golubova ili kupovanja od uličnih trgovaca. Zabranjeno je ispijanje alkohola na ulicama poslije 20 sati, kao i kupanje u kanalima.

Na mostovima nije dopušteno zaustavljanje ni ostavljanje ‘ljubavnih katanaca’ kao što je to običaj u nekim drugim gradovima poput Pariza.

Šetnja gradom u kupaćem kostimu ili bez majice također je strogo zabranjena. Ako grad želite istražiti biciklom, imajte na umu da ga kroz centar ne smijete voziti, pa čak ni gurati.
 
Možda vam zvuči pretjerano, ali cilj svih ovih pravila je očuvanje grada.